Dat de wereld ontelbaar veel mooie steden en plekken kent wist je natuurlijk al. De ene plek is bekender en wordt meer bezocht dan de ander. Maar één ding hebben ze met elkaar gemeen, wanneer je ze bezoekt zie je ze bijna altijd vanaf de grond. Iedereen kent de beelden van de Ramblas in Barcelona of de gondels in Venetië, veel minder bekend is hoe mooi deze steden zijn vanuit de lucht gezien. Iedere keer wanneer je in een vliegtuig zit en je de mazzel hebt een stoel aan het raam te hebben gekregen blijft het adembenemend mooi om de wereld langzaam voorbij te zien glijden. Landsgrenzen bestaan niet, grote steden lijken opeens op een spinnenweb van straten en landbouwgronden veranderen in uitgestrekte lappendekens.

Deze verbazing heet in wetenschappelijke termen ‘The Overview Effect’. Dit wordt vooral ervaren door astronauten die vanuit de ruimte naar de aarde kijken. Pas vanaf hoge hoogte besef je je hoe de aarde er eigenlijk écht uit ziet. Maar gelukkig hoef je je comfortabele stoel niet in te ruilen voor een vliegtuig of een spaceshuttle want wij zetten een paar van de mooiste plaatjes voor je op een rij.

Barcelona
barcelona vanuit de lucht

De wijk ‘Eixample’ in Barcelona om precies te zijn. Typerend voor deze wijk is de planmatige aanleg van de wijk met de vierkante huizenblokken en rasters van straten. De letterlijke vertaling van Eixample is ‘uitbreiding’ en werd begin 19de eeuw gebouwd om de forse bevolkingsgroei van Barcelona bij te kunnen benen. Tegenwoordig is het de drukste wijk van Barcelona.

New York
new york overview effect

Central park is het bekendste park ter wereld. Per jaar wordt het bezocht door 25 miljoen bezoekers. Het park heeft een oppervlakte van 3,41 vierkante kilometer en beslaat ruim 6% van het gehele oppervlakte van Manhattan.

Venetië
venetie overview effect

Venetië bestaat uit 118 individuele eilandjes die van elkaar gescheiden zijn door kanalen en met elkaar verbonden worden door bruggetjes. Het ligt er prachtig bij, maar voor hoe lang nog? Venetië ligt in een lagune van de Adriatische Zee. De waterniveaus van de lagune stijgen regelmatig tot alarmerende niveaus en overstromingen zijn al voorgekomen. Zo vanuit de lucht gezien zou je niet zeggen dat deze stad jaarlijks meer dan 30 miljoen toeristen trekt.

Rotterdam
Rotterdam overview effect

De meningen over de schoonheid van deze stad zijn verdeeld. Het allerbekendste van Rotterdam is natuurlijk de haven. Op deze prachtige foto lijkt het toch meer op een perfect gerangschikte doos Lego dan op een wereldhaven waar jaarlijks meer dan 440 miljoen ton aan goederen wordt verscheept.

Dubai
Dubai overview effect

De enige plek op aarde die waarschijnlijk bekender is van de beelden uit de lucht dan die vanaf de grond. Maar mooi is het zeker.

Wil je een van deze steden vanaf de grond bezoeken? Bij PaperFlies zoeken we dagelijks door duizenden vliegticket aanbiedingen om jou zo het beste aanbod te kunnen doen!