Welke luchthavens zijn er in Berlijn

Iedereen zal het er over eens zijn dat Berlijn een roerig verleden heeft gekend. Waar de stad nog niet heel lang geleden het strijdtoneel was van de machtsstrijd tussen het Westen en de Sovjet-Unie heeft het zich in minder dan 25 jaar ontwikkeld tot een bruisende metropool die bezoekers van over de hele wereld aantrekt.

Een ding wat nooit zal veranderen in Berlijn is de centrale rol die de luchthavens hebben gespeeld of nog steeds spelen voor de stad. Berlijn kent welgeteld vier luchthavens. Van de vier luchthavens is er één niet meer operationeel, twee nog wel operationeel maar toe aan vervanging en één klaar om het over te nemen maar nog niet operationeel. Hoe zit het met de luchthavens van Berlijn en welke verhalen schuilen er achter?

Tempelhof Berlijn vroeger

Berlijn Tempelhof vroeger

Allereerst het verhaal van de oudste luchthaven van Berlijn, die sinds kort niet meer operationeel is, luchthaven Tempelhof. Begin 1920 vertrokken hier de eerste vluchten en in de jaren daarna heeft het zich ontwikkeld tot een van de grootste en modernste luchthavens ter wereld. In de 2de wereldoorlog werd het intensief gebruikt door de Duitse luchtmacht. Maar de grootste bijdrage die Tempelhof heeft geleverd was toen het dienst deed als landingsplaats voor de geallieerde luchtbrug die de West-berlijners moest bevoorraden ten tijde van de opsplitsing in Oost en West. In de hoogtijdagen landden er op Tempelhof ieder 26 seconden een nieuw vliegtuig.

Tempelhof Berlijn nu

Berlijn Tempelhof nu

Tot 2008 is Tempelhof gebruikt als luchthaven en tegenwoordig is het gigantische terrein inclusief landingsbaan de perfecte plek voor festivals, sportactiviteiten, BBQ’en en relaxende Berlijners. Wanneer je in Berlijn bent en je wilt een middagje ontspannen dan is dit de juiste spot voor jou!

De twee luchthavens die op dit moment wel operationeel zijn, Tegel en Schönefeld, hebben ook een indrukwekkend verleden. Tegel is in de jaren ’30 gebouwd als locatie voor raketlanceringen. Later was het naast Tempelhof één van de twee in gelegen in het vroegere West-Berlijn en daarmee mede onderdeel van de geallieerde luchtbrug. Omdat Tegel verder buiten het centrum lag dan Tempelhof werd midden jaren ’70 alle internationale vluchten naar Tegel geleid. Schönefeld ligt verder buiten de stad dan Tegel en Tempelhof en was in het verleden de enige luchthaven is Oost-Berlijn.

Berlin Brandenburg

Berlijn Brandenburg Willy Brandt

Met de groei van Berlijn als toeristische bestemming werden Tegel en Schönefeld al snel te klein. Daardoor werd in 2004 besloten om één grote internationale luchthaven te bouwen op de plek van Schönefeld en Tegel. De nieuwe luchthaven kreeg de naam Berlin Brandenburg ‘Willy Brandt’ en de opening was gepland in november 2011. Maar door vele tegenslagen op het gebied van veiligheid, financiën en geluidsoverlast is de openingsdatum al veelvuldig verplaatst. Tot die tijd zul je nog altijd goed moeten opletten of op je vliegticket TXL (Tegel) of SXF (Schönefeld) staat.

Heb je zin gekregen om te reizen? Bij PaperFlies zoeken wij dagelijks door duizenden vliegticket aanbiedingen om jou alleen het beste aanbod te kunnen doen.

Site-standaard

Dutchie & Co-founder PaperFlies