Waar Parijs de Eiffeltoren heeft en New York het Empire State building, daar heeft Rio de Janeiro het wereldberoemde Christus beeld. Wanneer je op Google zoekt naar Rio de Janeiro krijg je als eerste foto’s te zien van ‘Christo Redentor’.

Het staat op iedere reisgids van Rio en sinds het WK voetbal is begonnen zie je het beeld ieder uur voorbij komen in de media. Maar wat is het verhaal en de geschiedenis achter dit icoon?

christ the redeemer

De stad – Rio de Janeiro

Laten we beginnen met de stad, Rio de Janeiro. Letterlijk vertaald betekent het ‘de januari-rivier’, wat nogal apart is aangezien de stad niet aan een rivier is gelegen. De plek waar nu Rio ligt werd ontdekt door de Portugezen op 1 januari 1502 en omdat zij de Baia de Guanabara aanzagen voor de monding van een rivier noemden ze deze plek ‘Rio de Janeiro’.

Christo Redentor – Geschiedenis

Het meest iconische beeld van Rio blijft zoals gezegd het beeld van Christus de Verlosser, Christo Redentor in het Portugees. Het is gebouwd op de 700 meter hoge berg Corcovado en kijkt uit over de stad, de baai en de oceaan. Voor de Brazilianen staat het beeld symbool voor de universaliteit van de christelijke boodschap. Daarnaast staat het symbool ook voor de warmhartigheid van de Brazilianen, dit omdat het beeld met open armen naar zee staat en zodoende iedereen met open armen ontvangt.

Het idee voor het beeld is al in 1855 geopperd door de katholieke priester Pedro Maria Boss. Hij vroeg koningin Isabel om het plan te financieren, wat zij niet heeft gedaan. In 1889 toen Brazilië een republiek werd is het plan “definitief” afgeblazen; de staat en de kerk moesten namelijk gescheiden blijven. In 1921 werden de plannen weer tevoorschijn gehaald en door middel van een Semana do Monumento (monumentenweek) werd geld ingezameld om het beeld alsnog te kunnen laten maken. Het beeld werd getekend door Carlos Oswald, het werd ontworpen door de architect Hector da Silva Costa, waarna de beeldhouwer Paul Landowski het beeld maakte. Tien jaar later, in 1931, werd het beeld ingewijd door president Getúlio Vargas middels een uitgebreide ceremonie. Eén van de hoogtepunten was het inschakelen van het verlichtingssysteem.

christo redentor rio de janeiro

Christo Redentor – Feiten

Als je in de rust van de wedstrijden van het WK punten wilt scoren met een aantal feitjes geven we je hier een nuttige opsomming. Het beeld is meer dan 38 meter hoog en van de toppen van beide handen 28 meter breed. Het totale gewicht is 1.145 ton (even zwaar als de Eiffeltoren terwijl deze 8,5 keer hoger is!). Per jaar komen er ruim 1,8 miljoen bezoekers. En sinds 2007 is het opgenomen in de lijst van de nieuwe 7 wereldwonderen.

Het uitzicht vanaf de voet van het beeld is adembenemend maar er zullen weinig mensen zijn die net zo een goed uitzicht hebben gehad als deze hoogvlieger.

vimeo paragliding rio de janeiro

Wil jij naar Rio en de Christo Redentor in levende lijve zien? Bij PaperFlies zoeken wij dagelijks door duizenden vliegticket aanbiedingen om jou alleen het beste aanbod te doen!