Net als met vliegtickets verschillen de prijzen van hotelovernachtingen enorm. Dit is afhankelijk van wanneer je een hotel boekt. Tips om een goedkoop hotel te boeken zijn daarom nooit weg. Om in de ontransparante hotelmarkt je weg te vinden leg ik in deze blog uit wanneer je het beste je hotel kan boeken.

Het antwoord op deze vraag hangt af van of je een toeristisch resort of een zakelijk hotel wil boeken. Deze hotels hebben namelijk een ander soort klanten, die op verschillende manieren boeken. Daarom heb ik daar in de tips een onderscheid in gemaakt.

 goedkope hotels boeken, goedkoop hotel boeken, hotels vergelijken

1. Prijsverlagingen

Zodra het hotel bang is dat de kamers niet meer verkocht kunnen worden zal het de prijzen verlagen. Het beste moment om een hotel te boeken is natuurlijk na het verlagen van die prijzen.

Klanten van zakelijke hotels boeken meestal laat, zo’n 3 weken voor hun overnachting. Zulke hotels verlagen hun prijzen daarom op zijn vroegst 2 weken voor de overnachting.

Toeristen boeken hun hotels echter veel eerder. Resorts verlagen hun prijzen daarom al ongeveer 3 maanden voor de overnachting. Een andere handige regel is dat hotels hun prijzen meestal verlagen 90, 60, 30, 15 (toeristische hotels) of 14 en 7 (zakelijke hotels) dagen voor de overnachting. Het is dus het beste om op die momenten te boeken.

Tip: ben je op zoek naar goedkoop hotel? Bekijk de 10 leukste en voordelige hotels per stad dan op PaperFlies.

goedkope hotels, goedkoop hotel boeken, hotels vergelijken

2. Geen last minute hoteldeals?

Net als luchtvaartmaatschappijen bij vliegtickets hebben hotels er niks aan als hun kamers leeg zijn. Je zou daarom denken dat ze hele goedkope last minute hoteldeals aanbieden. Echter willen hotels niet de indruk wekken dat ze goedkoop zijn kort voor vertrek, anders gaat iedereen last minute zijn hotelkamer boeken.

Daarom loont het vaak niet of amper om te wachten tot vlak voor je overnachting. Bovendien loop je het risico dat het hotel dan volgeboekt is. Sterker nog, als er nog slechts enkele kamers over zijn en de mensen van het hotel denken dat het nog wel vol komt, kunnen ze de prijzen juist verhogen! Dit wil je absoluut voorkomen. Ga daarom niet uit van last-minute hoteldeals.

Tip: wat je wel kunt doen is alvast een kamer boeken die refundable is. Wacht vervolgens tot vlak voor je reis om te kijken of de prijzen toch nog omlaag gaan. Als dat zo is dan kan je de kamer namelijk kosteloos annuleren en de goedkopere kamer kiezen.

goedkope hotels, goedkoop hotel boeken, hotels vergelijken

3. Het allerslechtste moment om hotels te boeken

Het slechte moment om je hotel te boeken is wanneer je al op de bestemming bent. Hotels weten dat je geen andere keuze hebt dan elke prijs te accepteren, waardoor ze de jackpot kunnen vragen. Daarnaast is het simpelweg zonde om tijdens je vakantie tijd te verliezen aan het zoeken van een hotel. Het is dus niet aan te raden om zonder hotel naar je bestemming te gaan.

Wil je meer tips voor het boeken van een goedkoop hotel? Lees dan ook onze blog over wanneer een hotel het goedkoopst is en deze 4 tips voor het boeken van goedkope hotels. Je kan via de hotelzoekfunctie van PaperFlies nu bovendien ook hotels vergelijken.