Je hebt een vakantie geboekt! Daar verheug je je al weken – misschien zelfs maanden – op. En toch moet vlak voor vertrek alles nog gebeuren. Je gaat je koffer inpakken, wat voor menig mens al een hele klus is, en dan komt het moeilijkste moment:

welke boeken moeten er mee?

Het is essentieel, je wilt eigenlijk van te voren weten of het een leuk boek is. Je moet ze tenslotte overal mee naartoe slepen. Als je een beetje boeken-gek bent kan je ze niet achterlaten. Zelfs boeken ruilen in een hostel ‘bibliotheekje’ doet soms al pijn. Het boek dat je heeft laten lachen of huilen, of je een levensvraag heeft gesteld tijdens je reis, is praktisch één van je beste vrienden. Toch?

Schermafbeelding 2015-10-15 om 13.18.33

1. Wanderlust; a love affair with five continents. Elisabeth Eaves.
Je volgt het leven van iemand die in eerste instantie denkt dat het leven oneindig is en je alles kan doen en laten wat je wilt. Ze heeft een onstilbaar verlangen naar het nieuwe en onbekende en reist daardoor vijf continenten af. Van Caïro naar Papua Nieuw Guinea, van Wangherei naar Pakistan. She sees it all. De herkenbare gedachten tijdens een openbaring en heimwee. Alles komt er in voor. Geniet van de avonturen en ontmoetingen alsof je ze zelf meemaakt.

2. De garnalenpelster. Nilgun Yerli
Het verhaal van het leven met tegenstrijdige gevoelens. Een boek over Yerli’s eigen leven en de verhouding met haar moeder. Het gezin verhuisde van Turkije naar Nederland en haar moeder offerde zich op terwijl haar vader zijn gang ging. Door de verhalen, de tijd en de reis heen lees je mee hoe zij zich realiseert hoe scheef de verhoudingen wel niet waren. Desondanks kan dit boek je keihard laten lachen.

3.The Alchemist. Paolo Coelho
Met 35 miljoen verkochte exemplaren lijkt het me vanzelfsprekend dat dit boek een wereldwijd fenomeen is. En dat heeft een reden. Het boek neemt je mee in het leven van Santiago, een jonge herder. Hij gelooft een profetische droom te hebben en vertrekt om deze achterna te gaan. Tijdens zijn reis wordt hem vertelt dat hij zijn eigen ‘legende’ moet waarmaken. Het is een boek over het zoeken naar je lot. Een prachtig boek waardoor je onbewust jezelf wat vragen gaat stellen.

4.Us. David Nicholls.
Een relatie tussen een man en vrouw die gewoon niet meer leeft. Zij ziet het niet meer zitten, hij wilt er alles voor doen om haar weer gelukkig te krijgen. Door naar dezelfde plekken te gaan, forceert hij haar herinneringen op te halen tijdens hun ‘laatste reis’ samen met hun zoon. Mooi, verdrietig, hilarisch en honderd procent realistisch.

5. Het Rijbewijs van Nematollah. Marja Vuijsje
Een vader die niets weet van zijn eigen vader, en daar naar opzoek gaat, wordt geconfronteerd door zijn dochter; zij weet niets van hem. Waarom wordt het verleden stil gezwegen? Een prachtig geschreven boek over een gewoon Iraans gezin wat door de Iraanse Revolutie een hele indrukwekkende geschiedenis achter zich heeft liggen.

6. On the Road. Jack Kerouac
Een all-time classic! Het leven van Sal Paradise neemt ons mee door Noord-Amerika en beschrijft deze in detail. Hij is verliefd op de romantiek van altijd onderweg zijn, de ontmoetingen en uitspattingen die plaatsvinden. Maar je wordt meegenomen in zijn realisatie dat datzelfde leven een hele hoop eenzaamheid met zich meebrengt. Een prachtig boek over het leven, vriendschappen, onbetrouwbaarheid en romantiek.

4041715332_3d8c5b1f46_b

7. Eat Pray Love. Elizabeth Gilbert
Dit boek vertelt het verhaal van een vrouw die alle moderne succes laat voor wat het is en vertrekt. Ze wil écht van het leven genieten en erachter komen wat dat eigenlijk voor haar betekend. Ze zoekt rust, genot en balans op verschillende continenten en dat levert voor ons een fijn verhaal op.

8. Het einde als begin. Tiziano Terzani
Een Italiaanse journalist verslaat een aantal bekende brandhaarden van de twintigste eeuw. Vietnam, China en Cambodja; het waren roerige tijden. Als hij aan het einde van zijn leven staat bespreekt hij deze met zijn zoon. Moed, liefde, angst en leren loslaten. Terzani inspireert je en de gesprekken blijven je voor altijd bij.

9. The Happiness Project. Gretchen Rubin
De schrijfster van dit boek is het typische voorbeeld van iemand waarvan iedereen denkt: die heeft echt álles. Een amazing appartement in New York, getrouwd, twee kinderen én schrijver. Toch besloot ze dat ze gelukkiger kon worden. En niet omdat ze depressief was, of ontevreden met haar leven, maar omdat ze dacht dat er veel meer uit te halen was. Ze richtte zich op verschillende aspecten, en pakte elk van hen één maand lang aan. Haar ervaringen hield ze bij op haar blog en heeft uiteindelijk geresulteerd in het boek ‘The Hapiness Project’. Onze tip om een gelukkiger mens te worden, vind je hier.

En last but not least, 

10. Blijven drijven. Vivian Oskamp
Het inspirerende verhaal van een koppel dat hunkerde naar meer dan een huisje, boompje, beestje. Ze willen meer uit het leven halen dan een goede baan en een hypotheek. Ze plannen een zeiltocht en na tijden van sparen en klussen, verruilen zij land voor zee. Door een zwangerschap, helse weersomstandigheden en alle klimaten heen gaan ze door elk mogelijk scenario denkbaar. Prachtig geschreven en het verleid je linea recta de koffers te pakken.

Met deze top tien kan jij je heerlijk vermaken tijdens de trein/auto reis, je backpack journey of je luiervakantie aan het strand. Wat je ook doet, het kan altijd. Geniet en droom weg. En heb je nog geen vakantie op de planning staan, neem even een kijkje op de PaperFlies getaways pagina, daar vind je hoe dan ook een reis die bij je past én een goede reden om weer de boekwinkel in te rennen.