Na een reisje naar Gambia kan een spotreview  van mij natuurlijk niet ontbreken! Ik zal hieronder vertellen wat de highlights waren van mijn reis en zeker ook wat aanraders noemen mocht je geïnteresseerd zijn  (of natuurlijk worden ;)) van dit prachtige land.

Gambia is maar 6 uur vliegen en het verschilt maar 1 uurtje qua tijdzone dus van een jetlag of enorm lange reis was geen sprake. Dat was natuurlijk een goed begin van de reis en wij (ik was samen met mijn vriend) konden dan ook volop genieten van onze eerste dag in het kleine Afrikaanse land. We kwamen aan in ons resort, wat overigens 5 sterren was (in Afrika), en gingen ons settlen en rondkijken in het resort. Al gauw waren wij onder de indruk van de prachtige omgeving. Direct aan een mooi strand, heerlijk zwembad en meerdere barretjes verspreid over het resort. Om toch even uit te rusten zijn we de eerste dag rondom het resort gebleven.

Resort, ocean bay, gambia

De volgende paar dagen zijn we de buurt gaan ontdekken met zijn tweeën. Althans, dat probeerde we. Er kwam elke keer wel iemand naar ons toe die onze ‘vriend’ wilden worden, dus alleen op pad gaan ging niet altijd even makkelijk. Toch is een vriendelijke: nee, bedankt over het algemeen genoeg om deze mensen achter je te laten. Het viel ons direct op dat iedereen met wie wij spraken, oprecht heel erg aardig waren. Natuurlijk waren ze vast uit op ons geld (verkopers, taxichauffeurs, etc). Maar zolang je alles met een glimlach afwees, waren zij nooit beledigd of vervelend.

Op de tweede dag bereikte we de befaamde krokodillen poel. Ik ben zelf niet zo’n fan van deze enorme reptielen, die je hand met één beweging eraf kunnen happen, maar ik dacht: let’s go! Dit maak je niet vaak mee. Uiteindelijk was het een geweldige ervaring! De poel zat vol met (hopelijk tamme…) krokodillen en ik heb er zelfs één geaaid. Een onvergetelijke maar vooral enge ervaring!

Krokodillen. gambia, warm

In Bakau, waar de krokodillen poel gevestigd is, maakten we al snel een vriend. Hij leidde ons rond en liet ons Bakau en wat vissersmarkten zien. Dit gedeelte was nogal ingrijpend omdat er overal om ons heen veel armoede was. Kinderen die om ‘minty’s’ vragen (snoepjes) en aan het spelen waren met stokjes en banden. De huizen waren gemaakt van golfplaten, wat doeken en hier en daar wat beton. Zowel mijn vriend en ik kregen hiervan een brok in onze keel, je wordt namelijk flink met je neus op de feiten gedrukt. Hierdoor beseften we ons hoe goed het wij hier eigenlijk hebben.

Bakau, vis, arm

We waren enorm overdonderd door de armoede (we zijn Afrika newbies) maar hebben daar wel hele vriendelijke mensen ontmoet die ons trots alles uitlegde over het land en Bakau. Uiteindelijk hebben we hier dus een hele bijzondere ervaring gehad.

De dagen erna zijn we eigenlijk een beetje gaan luieren en hebben wat lokale mensen ontmoet. Gezellig uit eten geweest (het restaurant Calypso, enorme aanrader), wat meer gaan ontdekken en de lokale tourgids Pamusa gevraagd of we nog wat meer plekken konden zien samen met hem. Op dag 6 gingen we daadwerkelijk op pad met onze gids. We hebben het officiële stadion gezien, zijn naar de markt Serrekunda geweest – dat voor mijn gevoel de drukste markt óóit was –  en we zijn naar het apen oerwoud geweest. Dit was voor mij echt een hoogtepuntje, gezien ik echt van dieren hou! Het stadion vond ik persoonlijk niet heel interessant, maar dat heb je als je met een voetbal liefhebber op stap bent ;-). De andere bezienswaardigheden zijn een enorme aanrader! 🙂

Bos, apen, zon

Tussen al onze avonturen in hebben wij ook natuurlijk lui op het strand gelegen. Voor we het wisten waren de 8 dagen al om en eigenlijk was het net iets te weinig. Op aanrader van Tripadvisor hadden we veel pennen e.d. mee genomen om aan een schooltje in Bakau te geven. We werden hier neergezet tussen het klasje, waar we warm werden ontvangen. Naast pennen hadden we ook veel kleding en overige spullen bij ons waarvan we dachten: wat moeten we hier nu eigenlijk mee, wij kunnen dit, mocht het nodig zijn, gewoon weer kopen. Deze spullen hebben wij dan ook weg gegeven aan de lokale bevolking. Een ervaring om nooit te vergeten.

School, kinderen, pennen

 Deze vakantie is echt een prachtige ervaring voor mij (en mijn vriend natuurlijk) geweest. Ik ben verliefd geworden op het land en de onwijs lieve mensen. De cultuurshock was er zeker wel, maar na een paar dagen raak je er aan gewend. Zelfs voor newbies zoals wij!

Nog een laatste aanrader: als je met een gids iets leuks wilt gaan doen en in Cape Point of Bakau verblijft, ga dan naar de gidsen die tegenover het resort zitten en niet via de touroperator. Deze lokale gidsen zijn vriendelijk, enthousiast (zeker Pamusa!) en zo gaat het geld ook weer terug naar de lokale bevolking.

tours, groep, tags

Ben je nieuwsgierig geworden naar Gambia? Hou zeker dan onze Getaways in de gaten want PaperFlies biedt ook Gambia aan!