Het is het weer tijd voor de Spotreview! Hierin schrijven we wekelijks een klein reisverhaaltje en evalueren we een door ons zelf bezochte bestemming. Jullie meningen zijn van harte welkom!

Newcastle upon Tyne

Newcastle, Tyne, Millennium Bridge

Dit keer gaat het over een stad waarin ik een paar maanden heb gewoond. Newcastle upon Tyne. Een oude industriestad in het Noordoosten van Engeland. Hoewel ik de stad heb beleefd als meer dan toerist, heb ik er vaak vrienden en familieleden in rondgeleid en kan ik jullie er dus wel het een en ander over vertellen. Ik zal jullie daarom als insider een evaluatie van deze reisbestemming geven!

Grey's monument, Grainger street, Newcastle centrum

Grey’s Monument, het hart van Newcastle

Deze tourtjes begonnen meestal met een wandeling langs de Tyne. Daar is al veel te zien van de verschillende lagen aan historie waar de stad mee doordrongen is. Een eenvoudig metronetwerk brengt je snel naar de hotspots van het centrum, zoals the Quayside, waar de zeven bruggen over de Tyne te zien zijn. De contrasten tussen historische en supermoderne bouwstijlen van deze bruggen leveren zowel overdag als ’s nachts spectaculaire uitzichten op. Bij de Quayside is ook the Baltic te vinden, een gratis museum voor moderne kunst. Aan de Quayside is bovendien een ruime keuze aan pubs en restaurantjes. Wanneer de zon schijnt kun je hier lekker langs het water een terrasje pakken, of er zelfs een uitgebreide high tea van maken.

Een paar minuten verder het centrum in is ook veel te zien. Zo is daar Grey’s Monument, Grainger Market, oude universiteitsgebouwen, kerken, een kasteel, een kathedraal, en nog veel meer. Omdat deze allemaal dicht bij elkaar zitten kan je gemakkelijk lopend Newcastle zien. Dat toch wel de leukste manier is om een stad te ontdekken. De hoogteverschillen van de stad maken dit trouwens ook extra leuk. En af en toe staat er totaal onverwachts opeens ergens een ruïne, zoals een fort of een deel van de stadsmuur.

Grainger Market, Newcastle markthallen, Grainger town

Grainger Market

Naast dat er in het centrum veel te zien is is er ook ontzettend veel te doen. Zo zijn er talloze traditionele pubs, winkelcentra, winkelstraten, gezellige pleintjes en moderne bioscopen. Om nog maar te zwijgen over ’s nachts. Dan staat de stad totaal op zijn kop. Newcastle wordt door velen gezien als dé uitgaanshoofdstad van Engeland, en elke nacht komen er dan ook mensen uit heel UK om de stad op stelten te zetten. Als de naam Geordie Shore je iets zegt snap je vast wel wat ik bedoel. Deze serie gaat namelijk over Geordies, de bijnaam voor inwoners van Newcastle. Niets is overdreven in dit programma als het om de bijzondere uitgaanscultuur van de stad gaat, dus ik kan je ten zeerste aanraden om je ogen uit te kijken in een gegarandeerd gekke nacht. Je kan hierbij al vroeg in de middag beginnen in een traditionele pub, om de avond te vervolgen in een bar en de nacht te eindigen in een van Newcastle’s talloze clubs.

newcastle quayside, bruggen newcastle, baltic museum

Deze bijzondere Geordie cultuur is in meer dingen terug te zien dan het uitgaansleven. Zo komt deze duidelijk terug in de gekte rondom Newcastle United (“The Toon Army”). Nu ben ik zelf niet echt een voetbalfanaat, maar zelfs dan is het leuk om de sfeer wat dat betreft te proeven. Al vroeg in de middag kan je in elke pub van de stad aanschuiven om een potje voetbal te kijken. Ook het dialect, het Geordie, is haast een taal op zich en onverstaanbaar als je niet in de stad bent opgegroeid.

Buiten het centrum is er ook van alles te doen. Zo heeft de stad een aantal parken die echt de moeite waard zijn, zoals Jesmond Dene. Als je genoeg tijd hebt kan je ook gemakkelijk een dag pakken en een uitstapje naar Durham, York of het prachtige Lake District maken.

Lake District, UK, Engeland

Lake District National Park

Mijn beoordeling

Foodies

newcastle evaluatie, spot review newcastle, evaluatie newcastle

Hoewel de Englese keuken misschien niet als eerste in je opkomt wanneer je aan culinaire hoogstandjes denkt vond ik het eten in Newcastle verrassend lekker. Het leuke is vooral dat het op zo’n traditionele manier bereid, gepresenteerd en geserveerd wordt. Bovendien kan uit eten gaan in Newcastle heel goedkoop!

Culture Seekers

vier sterren, newcastle evaluatie, spot review newcastle

Qua cultuur vind ik Newcastle echt een verrassende aanrader. Omdat de stad in zoveel perioden van de geschiedenis zo’n prominente rol heeft gespeeld zijn er veel bezienswaardigheden, die ook nog eens allemaal dicht bij elkaar zitten.

Nightlife Lovers

sterren, vijf sterren, 5 sterren

 Een eindeloze hoeveelheid pubs, bars en clubs. Alsof je op de set van Geordie Shore rondloopt. Leuk om een keer mee te maken, al moet je er wel van houden. Bovendien maakt een goedkoop taxisysteem het stappen erg gemakkelijk.

Backpackers 

sterren, vijf sterren, newcastle review

Voor backpackers is de stad denk ik iets minder geschikt. De hostels zijn er bijvoorbeeld redelijk prijzig.

Overall score

drie sterren, newcastle review, evaluatie newcastleAl met al denk ik dat Newcastle een verrassend leuke stad is voor een weekendje weg. Als je meer tijd hebt kun je ook nog eens uitstapjes maken naar de prachtige omgeving. Aanrader dus!

Nieuwsgierig geworden? Beleef Newcastle zelf en laat ons weten wat jij er van vond! En lees ook onze vorige Spotreview over Boedapest!