Het is het weer tijd voor de Spotreview! Hierin schrijven we wekelijks een klein reisverhaaltje en evalueren we een door ons zelf bezochte bestemming. Jullie meningen zijn van harte welkom!

parlementsgebouw, boedapest, donau

Parlementsgebouw

 Boedapest is een stad waar ik, letterlijk, zonder verwachtingen heen ging. Ik wist zelfs pas een uur voordat mijn vliegtuig opsteeg dat ik en mijn vriend naar Boedapest op vakantie zouden gaan. Vijf dagen hadden we de tijd om alle ins en outs van deze stad te ontdekken, bekijken en ervaren.

Het eerste bekende plaatje wat we zagen was natuurlijk die van de Kettingbrug (beter bekend als de Chain Bridge) over de Donau heen. Dit is dé ansichtkaart van Boedapest en waarschijnlijk is dit het beeld wat veel mensen van Boedapest hebben. Hoewel dit plaatje ongelofelijk mooi is heeft Boedapest nog veel meer mooie plaatjes.

kettingbrug, chain bridge, donau

Chain Bridge

Een echte aanrader, niet alleen voor Boedapest, is om de stad te verkennen per fiets. Boedapest is niet heel groot en dus ideaal om doorheen te fietsen. Er zijn vrijwel overal fietspaden dus ook daar hoef je je geen zorgen over te maken. We zijn langs diverse hoogtepuntjes van Boedapest gefietst. Voorbeelden hiervan zijn het Parlementsgebouw, wat te zien is op de eerste foto, het Vissersbastion, de Szt. Istvan Basiliek, Heros Square (het heldenplein van Boedapest) en het St. Marget eiland – waar ook het bekende Sziget Festival gehouden wordt.

St margret eiland, groen, bos

Groen op het St. Margret eiland

Wat ook veel indruk op ons heeft gemaakt is het gedenkteken van de schoenen op de Donaukade. Dit monument is ter nagedachtenis aan de Joden die op de Donaukade moesten gaan staan en vervolgens door hun hoofd geschoten werden. De stroom van de Donau voerde ze af en behalve hun schoenen die ze uit moesten doen was er hierna niets meer van de Joden te zien.

schoenenmonument, donaukade, joden

Schoenen op de Donaukade

Buiten alle culturele bezienswaardigheden heeft Boedapest nog veel meer fun! Wat betreft eten en drinken kunnen foodlovers hier hun hart ophalen. Wij verbleven boven dé bekende eet-straat Gozsdu Udvar, in het hart van Boedapest. In deze straat rijdt geen verkeer en met gekleurde terrassen aan beide kanten biedt dit een heel gezellig gezicht. Met open mond liepen we door deze straat heen, verbluft door de hoeveelheid restaurants, terrassen, wijnbarren, wok-to-go’s en cocktailbarren. Meerdere malen zijn wij hier neergeploft op een terras, tussen de vele locals(!) en genoten we van de Hongaarse specialiteiten.

Spiler, restaurant, goszdu udvar

Spíler, een van de beste restaurants van Gozsdu Udvar

Wil je iets van het nachtleven meemaken dan is moet je zeker een bezoek brengen aan een van de zogenaamde ‘Ruin Pubs’. Wij bezochten Szimpla Kert, een ruin pub. Wederom waren wij weer verbluft toen we hier binnenkwamen. Overal waren mensen, locals en toeristen, jong en oud, die dronken, aten, dansten, praatten, waterpijp rookten en vooral heel veel lol hadden. Het schijnt dat het gebouw waarin Szimpla gevestigd is ooit een oud kraakpand is geweest en nu omgebouwd is tot heuse ruin pub met overal barren, muziek en eten. Zoiets vets hadden wij nog nooit gezien, een absolute must-see!

Szimpla Kert, ruin pub, uitgaan, nachtleven

Szimpla by Day – het is onmogelijk om een goede foto te maken van wat er ’s avonds te beleven valt!

Wil je na je avond stappen weer even tot rust komen en heb je hier, net als wij, ook zeker de tijd voor dan raak ik je aan om een van de badhuizen van Boedapest te bezoeken. Wij bezochten de Széchenyi Spa, het gele badhuis wat mensen ook wellicht kennen van de bekende plaatjes over Boedapest. De meningen op Tripadvisor waren hierover verdeeld; maar je moet ook geen spa verwachten zoals we ze in Nederland kennen. Wij hebben een heerlijke dag gehad en vooral van het buitenbad wat verwarmd was tot 38 graden waren wij fan.

Funfact: in dit buitenbad zitten oude Hongaarse mannetjes met elkaar te schaken, heel leuk gezicht.

szechenyi spa, badhuis, zwembad

Szechenyi Spa

Boedapest is een stad die ik iedereen zal aanraden. Het is een mooie, authentieke stad die steeds hipper wordt door de afwisseling van oud en nieuw. Boedapest is zich echt aan het ontpoppen door luxe restaurants, hippe wijnbarren, hotdogcorners, mooie skylounges en goede burgertenten. En dit juist gecombineerd met de historische monumenten, bruggen en badhuizen maken de stad de perfecte bestemming voor een Europese citytrip.

Mijn beoordeling:

Foodies
5starIn een woord: fantastisch. Voor ieder wat wils!

Culture seekers
Screen Shot 2015-05-11 at 11.57.38Boedapest barst van de culturele hotspots.

Nightlife lovers
Screen Shot 2015-05-11 at 11.58.56 Ik vond het nachtleven van Boedapest heel leuk, maar de grote clubs heb ik niet gezien.

Backpackers
Screen Shot 2015-05-11 at 11.57.38 Boedapest heeft de Forint in plaats van Euro en daardoor heel cheap!
Super geschikt voor backpackers dus.

Overal score
Screen Shot 2015-05-11 at 11.57.38 Need I say more? Boedapest, ik ben fan van je!

Heb ik je enthousiast gemaakt om naar Boedapest te gaan of ben je er geweest?
Laat het ons vooral weten! We zijn heel benieuwd wat jij van Boedapest vond.

boedapest, details, koffietent, thee
Benieuwd naar andere Spotreviews? We schreven er ook een over Lissabon!