Extreme hitte of juist een ijzige kou. Wonen op de regenachtigste plek ter wereld of op het meest afgelegen eiland, in zuiden van de Atlantische Oceaan. Bekijk hier de top 8 meest extreme plekken op aarde.

8. Tucson and Phoenix, ArizonaTucson and Phoenix, Arizona extreme plek

Deze steden lijken de ultieme vakantiebestemming, want een groot deel van het jaar schijnt hier de zon. Toch zijn Phoenix en Tucson, in het zuidelijk deel van Amerika, niet zo geschikt om in de zomer te bezoeken. De temperatuur kan dan namelijk erg oplopen, de zon voelt intens en door de droge lucht is er een grote kans op uitdroging.

7. Mount EverestMount Everest extreme plek

De Mount Everest is de hoogste plek op aarde (8848 meter) en wordt ook wel het dak van de wereld genoemd. De berg ligt in het Himalayagebergte, op de grens met Tibet en Nepal. Als je de top wilt bereiken volgt er een extreme, ingewikkelde en zware weg. Op zo’n 8000 meter wordt de berg namelijk aangeduid als zone des doods, vanwege een gebrek aan zuurstof en de extreme kou. Rondom de top van de berg leven maar weinig dieren door de extreme omstandigheden. De springspin, gevonden op een hoogte van 6700 meter is waarschijnlijk het hoogst aangetroffen niet-microscopische dier op de berg.

6. Challenger Deep – Mariana TrenchChallenger Deep - Mariana Trench extreme plek

In het noordwesten van de oceaan, west van de Philippijnen, ligt het diepste punt van de aarde (10.920 meter). Deze Challengerdiepte bevindt zich in het zuidwestelijke puntje van de Marianentrog. Het is hier zo diep, dat wanneer je de Mount Everest op de bodem zou plaatsen, het topje zich nog ver onder de oppervlakte van het water zal bevinden. In deze dieptes leven bizarre wezens zoals de; “dombo octopus”, mollusken (zie foto) en de hatchetfish, die met speciale organen zijn eigen licht kan produceren.

5. Mawsynram, IndiaMawsynram, India extreme plek

Deze plek in India staat bekend als natste plek op aarde. Het regent hier niet het hele jaar door, maar door de moesson is er wel zo’n zes maanden lang zware regenval. De gemiddelde regenval is jaarlijks zo’n 1.270 cm (met een record hoeveelheid regen in één seizoen van 2.290 cm). Dan valt het hier opeens weer heel erg meer met een gemiddelde van 75 cm per jaar.

4. Atacama Desert, Zuid-AmerikaAtacama Desert, Zuid-Amerika extreme plek

Van de natste plek naar de droogste plek op aarde. Dit is de Atacama Woestijn, deze ligt voor het grootste deel in Chili. De woestijn ligt tussen het Andesgebergte en de Stille Oceaan. De gemiddelde neerslag is hier 0,01 cm per jaar en er zijn zelfs gebieden waar de afgelopen 400 jaar geen regen is gevallen. Een ander uiterste van de wereld.

3. Tristan da CunhaTristan da Cunha extreme plek

Dit is het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld en ligt in het zuiden van de Atlantische Oceaan. Het is een vulkaaneiland met 262 inwoners en is zeer moeilijk toegankelijk. Dit komt niet alleen door de afgelegen ligging maar ook door de steile rotskust van wel 600 meter hoog!

2. Dallol, EthiopiëDallol, Ethiopië extreme plek

Dallol is momenteel recordhouder voor gemiddeld heetste bewoonde plek op aarde. Het koelt hier eigenlijk nooit af en het is er op zijn warmst zo’n 47 graden. Dat wordt voortaan 2x nadenken wanneer wij hier klagen over een ‘warme’ dag!

1. Oymyakon RuslandOymyakon Rusland extreme plek

Dit Russische dorpje is de koudste bewoonde plek op aarde. De temperatuur in dit dorp zakt in januari tot zo’n -50 graden. De mensen hebben door de extreme temperaturen te maken met de meest rare problemen. Denk bijvoorbeeld aan het bevriezen van de inkt van je pen en batterijen die het begeven door de kou. De bevolking laat de motor van hun auto vaak de hele dag draaien omdat ze anders bang zijn dat de auto niet meer start. Een bizarre stijl van leven.

Misschien sta je niet te springen om naar de koudste, warmste of natste plek van de wereld te gaan, maar er zijn natuurlijk nog veel meer locaties die jou een fantastische vakantie kunnen bezorgen!