Zin in een roadtrip? Dit is de langste weg ter wereld!

Als jij een echte wereldreiziger bent, ben je het er vast mee eens dat je minstens één keer in je leven een roadtrip moet maken.  Je kan het binnen Europa houden en richting Barcelona, Praag of Rome rijden. Of voor een echte wereldse roadtrip de de Pan American Highway (Panamericana) afreizen. Deze weg loopt van Fairbanks in Alaska tot Vuurland in het zuidelijkste puntje van Argentinië.

Duizenden kilometers reizen

Over de lengte van deze weg bestaat enige discussies. Sommige gedeeltes zijn namelijke niet officieel onderdeel van de Pan American Highway, maar deze zijn hier wel op aangesloten. De schattingen lopen uiteen van 25.000 tot 50.000 kilometer. Hoe dan ook de langste weg die er bestaat. Vanuit Alaska rij je door Canada, de VS, Mexico, Guatemala, el Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Peru en Chili naar de meest zuidelijke stad ter wereld in Argentinië.

pan american highway

Obstakels

De enige onderbreking van de route ligt op de grens tussen Colombia en Panama. Hier ligt het zogenaamde Darién Gap.  Dit komt door het ondoordringbare regenwoud met zijn moerassen. Er wordt ook gezegd dat de Colombiaanse regering een aansluiting tegenwerkt om zodoende ziektes, smokkelaars en vluchtelingen te weren. Op onderstaande foto zie je een van de weinige auto’s die tijdens een Engelse expeditie het Darién Gap heeft doorgestoken.

expeditie darien gap

Een begrip

Al met al kan gezegd worden dat de term Panamericana het sterkste in landen als Guatemala, Honduras en Peru. Dit is namelijk de enige route die van grens tot grens doorloopt. Dit heeft ertoe bijgedragen dat de deze lange weg hier een begrip is geworden. Ten noorden van Mexico-Stad, Colombia en in Argentinië zijn naast de Panamericana de nodige andere internationale noord-zuidroutes aan te wijzen.

pan american highway south america

Ook geïnspireerd geraakt om zo’n trip te maken? PaperFlies zet dagelijks de beste reis-aanbiedingen van het internet in één overzicht.

Site-standaard

Dutchie & Co-founder PaperFlies