Cuba, het land van onder andere dikke sigaren, rum, cuba libre, salsa muziek, Ché Guevara en Fidel Castro. Maar ook het land waar de beruchte en omstreden Guantánamo Bay gevangenis zich bevindt. Cuba is een socialistische staat en daarmee nog één van de weinige in de wereld. Gelukkig komt daar nu langzaamaan verandering in en begint Cuba te hervormen. We nemen je mee op een rondreis Cuba van het Westen naar het Oosten van het eiland.

Rondreis Cuba – Havana

Vanzelfsprekend start je je reis in Havana (La Habana). Dit is ook de enige internationale luchthaven waar je vanaf Amsterdam rechtstreeks naar toe kunt vluchten. Havana is echt betoverend. Het is een kleurrijke stad dat bruist van het leven.

rondreis Cuba

Als je door Havana loopt, ga je terug in de tijd. Alsof de klok heeft stilgestaan. Het communistische regime onder leiding van Fidel Castro’s Communistische Partij van Cuba heeft er decennia lang voor gezorgd dat het land zich niet ontwikkelde. Dit zie je terug in de vervallen gebouwen overal in de stad. Maar dat geeft de stad misschien ook wel haar charme.

rondreis Cuba

Havana is opgedeeld in drie wijken; Havana Vieja (Oud-Havana), Centro Havana en Vedado. In Havana Vieja vind je veel pleinen, monumenten én muziek op elke hoek van de straat. TIP: ga naar Hemingway’s favoriete bar La Bodeguita del Medio.
Centro Havana is de wijk rondom El Capitolio en bestaat vooral uit bredere straten waar tabaksfabrieken zich hebben gevestigd. Vedado is de wijk langs het water, aan de Maleconboulevard en bestaat uit grote huizen, winkels, bioscopen en en kantoorpanden.

rondreis Cuba

Rondreis Cuba – Pinar del Río

Je rondreis Cuba vervolg je naar Pinar del Río. Dit stadje ten Zuid-Westen van Havana is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de tabaksplantages van Viñales. Deze streek zorgt voor 70% tot 80% van de totale tabak productie voor heel Cuba. Men zegt dat in deze vallei de beste tabak van de wereld wordt geteeld. Tabak is daarmee één van de belangrijkste export producten van Cuba. Pinar del Río staat bekend om zijn sigarenfabrieken en de rumfabriek, maar wij raden je aan de rumfabriek en winkel van Havana Club te bezoeken in Havana. Onderweg van Havana naar Pinar del Río zul je waarschijnlijk worden tegenhouden met de vraag om een plantage te bezoeken.

rondreis Cuba

Rondreis Cuba – Cienfuegos

Na een paar dagen te hebben vertoefd in dit prachtige groene gebied rijd je vervolgens door naar Cienfuegos. Een lange rit maar ook de uitgelezen kans om het land te ontdekken en te ontspannen in de auto. Een hapje en drankje mee en ook de autorit wordt een succes! Het maakt de rondreis Cuba op deze manier wel echt compleet.

rondreis Cuba

Cienfuegos is de universiteitsstad van Cuba, gelegen aan een baai. Het centrum bestaat uit statige gebouwen en kleurrijke huizen. Het Palacio de Valle is het topstuk van de stad (zie foto). Ook het Parque José Marti geeft Cienfuegos charme. De tip is om hier maximaal 2 dagen te verblijven.

rondreis Cuba

Rondreis Cuba – Trinidad

Op een kleine afstand van Cienfuegos ligt Trinidad. Dit provinciestadje staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Trinidad is gesticht door een Spanjaard en vandaag de dag heeft het nog steeds zijn authenticiteit uit de 16e eeuw bewaard. Kleurrijke panden en keien op de weg kenmerken het plaatsje. Het lijkt wel alsof hier de typische Cubaanse leefstijl tot stand is gekomen. Men rookt er sigaren, drinkt rum, speelt salsamuziek en geniet van het leven!

rondreis Cuba

Rondreis Cuba – Santiago de Cuba

De volgende bestemming is Santiago de Cuba. Een grote plaats helemaal ten Westen. Omdat de afstand te groot is, raden wij je aan een tussenstop te maken ergens rond Camagüey. Alhoewel deze stad na Havana en Santiago de Cuba de grootste stad is, is er toch vrij weinig te beleven. Gewoon als uitrust dag en om een beetje rond te kijken is het wel uitermate geschikt.

Rijd de volgende ochtend door naar Santiago de Cuba. De stad ligt in het Zuid-Oosten en dus dichtbij Jamaica en Häiti. Dit is ook niet te missen want je voelt de Caraïbische sfeer hier meer dan in Havana. Ook de Cubaanse Revolutie onder leiding van Fidel Castro is hier begonnen met een mislukte aanval op de Moncada kazerne. Er is een interessant museum op gericht die het hele verhaal vertelt.

rondreis Cuba

Rondreis Cuba – Bahía de Santa Clara

Wil je je vakantie afsluiten met zon, zee en strand? Vermijd dan Varadero maar stop een stukje verder rond de Bahía de Santa Clara. Een heerlijke afsluiter van je rondreis Cuba! ¡felices fiestas!

rondreis Cuba
Wil jij ook een keer rondreizen door Cuba? PaperFlies is dagelijks op zoek naar de beste reisaanbiedingen om jouw reis nog beter te maken.

P.s. Heb je onze Mexico reiservaring Viva la vida! in Mexico al gelezen?