Ondanks dat Malta Culturele Hoofdstad 2018 van Europa is, kennen vrij weinig mensen de natuurlijke schoonheden van dit pittoreske eiland. Ook al behoort Malta sinds 2004 tot de Europese Unie, het dwergeiland kent nog veel culturele invloeden van buitenaf.

Op Malta spreekt vrijwel iedereen Engels en een enkeling Maltees. In elk dorpje zijn de typisch Engelse telefooncellen niet over het hoofd te zien en het is onvermijdbaar om je ochtend te beginnen met een traditioneel “English breakfast.” Ongeacht de Engelse invloeden, zijn er vrij veel Arabische invloeden zichtbaar. Gebouwen zijn op typisch Arabische wijze gemaakt en als je een kijkje neemt in de supermarkt, zul je duidelijk zien dat Arabische invloeden onvermijdbaar zijn.

Bereikbaarheid

Airport Malta is de thuisbasis van  het eiland haar eigen vliegtuigmaatschappij; Air Malta. Air Malta vliegt naar bestemmingen binnen Europa, Afrika en het Midden-Oosten. In de zomermaanden vliegt lowbudget-vliegtuigmaatschappij Ryanair dagelijks naar Malta vaak voor minder dan 60 euro retour.

Verblijf

Als je in Malta wilt verblijven raad ik je aan om via Airbnb een leuke kamer of appartement te huren. Vaak voor minder dan 40 euro per nacht kan je al je eigen appartement huren te midden van “locals.” Zij praten je vaak bij over de tofste plaatsen en gezelligste restaurants.

Highlights

Voor 21 euro kan je een week lang alle uithoeken van Malta bezoeken met de bus. Een fantastische optie. Malta heeft zoveel mooie baaitjes te bieden dat het onmogelijk is om de mooiste aan te wijzen, toch doet baai Ghajn Tuffieha heel erg denken aan Byron Bay in Australië. De perfecte plek om te surfen, omringd met het gouden strand en zijn heldere zeewater.

Valletta is de hoofdstad van Malta. Het centrum van Valletta is kenmerkend om zijn stadsparken die zijn omringd met Romeinse tempels. In de nabijgelegen wijken rondom het centrum zijn typerende Maltese huizen te vinden met vrolijk gekleurden balkons. Deze zijn zeker een bezoek waard. Een ander hoogtepunt is de Republic Street in het centrum van Malta. Deze straat biedt de perfect uitgemeten gelegenheid voor fotografen om een foto van een traditionele straat in Malta te nemen met super perspectief. Bovendien doet de Republic Street denken aan de straten van San Francisco.

De Popeye filmset is zeker weten een bezoek waard. De oude filmset is vroeger gebruikt om de film Popeye op te nemen. De gehele filmset staat er nog, maar het zien van het de filmset is een onbeschrijfelijke ervaring. Als je het park goed wilt bekijken en mooie foto’s wilt nemen, loop er dan omheen, dit biedt een beter zicht en het is ook nog eens gratis.

De Azure Window op het nabijgelegen eiland Gozo heeft de meeste indruk op mij gemaakt. Een retourtje Gozo met de veerboot vanaf Malta kost 8 euro, alleen al voor die prijs moet je Gozo bezoeken. De Azure Window is het mooist te bewonderen rond zonsondergang. Rondom zonsondergang geeft het “raam in de rotsen” een romantisch gevoel. Probeer bij een bezoek aan de Azure Window het volgen van groepen toeristen te vermijden, zij leiden je naar de standaard locatie om een leuk fotootje te maken.  Een afslag eerder voor de Window zijn lokale inwoners die je voor rond de vijf euro met hun vissersbootje langs de Azure Window willen laten varen. Dit is een ware belevenis en moet je zeker doen!

Een bezoek aan Malta is een aanbeveling voor iedereen. Het eiland is hooguit 3 uur vliegen vanaf Amsterdam en voelt aan als een gebied buiten Europa. Zowel de verblijfskosten als de kosten voor uitjes zijn laag en de inwoners zijn meer dan vriendelijk.

Zin gekregen om naar Malta te gaan? PaperFlies zoekt en selecteert dagelijks door de beste vliegticket aanbiedingen en pakketreizen van het internet.