Als een razende Oost-Europa-reporter roadtripte ik er deze zomer flink op los. Ik doorkruiste 13 landen in 13 dagen en legde in een rap tempo 5.000 km af. Niet helemaal m’n eerste kennismaking met Oost-Europa, want ik ben in een semi-ver verleden al eerder in pareltjes zoals Praag en Bratislava geweest, maar dit jaar was het liefde op het 2e gezicht. Het begon in maart met een perfecte stedentrip naar Warschau waar ik m’n verjaardag vierde en ik sloot de zomer af door helemaal tot in Servië te kamperen. Een vakantie hoeft niet per se duur te zijn. Natuurlijk kun je in eigen land je tentje opzetten, maar ik deel graag deze 5 bestemmingen voor de kleine portemonnee die je tenminste één keertje gezien moet hebben.

Warschau, Polen
Het minder populaire zusje van Krakau, Warschau, is wat mij betreft de ideale stad voor een citytrip. Het heeft een perfecte mix van geschiedenis, cultuur, winkels én hotspots zoals pop-up-restaurants, veganistische burgertentjes en spannende eettentjes. Je overnacht er voor een habbekrats en de vliegtickets zijn goed te doen. Het is mij zelfs gelukt om niet meer dan €100 uit te geven voor 3 dagen in Warschau. En dan heb ik niet bezuinigd. Score!

Warschau, Polen, Budget

Mostar, Bosnië
Wat mij betreft dé verrassing van de roadtrip deze zomer. Ook al heb je er nog nooit van gehoord, de Bosnische stad Mostar is een bezoek waard. Vanuit Split of Dubrovnik (Kroatie) rijd je er in 2 uur naartoe. Flaneer over de prachtige brug met een bijzonder verhaal en proef de lastig te beschrijven sfeer. Mostar is een van de steden waar de oorlog van 20 jaar geleden nog duidelijk voelbaar is. De fototentoonstelling bij de brug is zeker de moeite waard en natuurlijk moet je in het Islamitische gedeelte van de stad een Cebapcici eten voor €2. Ben je toch in Mostar? Vergeet dan niet om ook Blagaj en de Dervish House te bezoeken. Campings hebben ze in Mostar trouwens niet, wel genoeg guesthouses. Camperen kun je in Blagaj, 15 minuutjes vanaf Mostar. Oh en trouwens, wist je dat het Red Bull Free Diving kampioenschap deze zomer hier (vanaf de brug) gehouden werd?

Zagreb, Kroatië
Nooit gedacht, maar Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, is hip. Natuurlijk heb je er de ‘oude stad’ en de ‘nieuwe stad’. Er is dus genoeg geschiedenis te snuiven, maar het schattige Zagreb is zeker meer dan alleen 2 heuvels, een poort uit de middeleeuwen en 20 theaters. Denk toffe musea, genoeg winkels en ontelbaar veel restaurantjes, cafés en barretjes. Zeker doen: de lokale snack Burek eten (€0,90). De stad is trouwens ook ideaal in combinatie met een bezoekje aan Slovenië, dus mocht je niet zo’n stadsmens zijn: trek de natuur in, dan kom je hier ook zeker aan je trekken.

Dubrovnik, Kroatië
Dubrovnik is voor Kroatië wat Cannes voor Frankrijk is. Als je aan komt rijden zullen de gigantische cruiseschepen je dan ook zeker niet ontgaan. Voor Kroatische begrippen is Dubrovnik niet goedkoop, maar voor ons Nederlanders is het alsnog prima betaalbaar. De kuststad aan de Adriatische zee is prachtig met haar haven, kleine straatjes en stadsmuur. Niet voor niets werd een groot aantal van de scenes van de bekende serie Game of Thrones hier opgenomen. Tip: overnacht in een nabij gelegen plaatsje, dan betaal je al snel 1/3 minder.

Dubrovnik, Kroatië, haven

Sarajevo, Bosnië
Sarajevo smaakt naar meer. Ook na de oorlog is deze stad nog heel ‘Oosters’ gebleven. Het verschil met Mostar vind ik dat Sarajevo veel stadser aanvoelt met haar talloze kleine straatjes en steegjes, moskeeën, grote diversiteit aan restaurantjes en bazaar, maar ook met een grote winkelstraat. Verwacht geen kosmopoliet, maar een knusse, gehavende stad waar de kogelgaten in de muren niet verdoezeld zijn en er nog oude trammetjes rijden. Een stad die indruk maakt. Zeker als je de verschillende begraafplaatsen ziet met witte kruizen, zo ver als je kunt kijken. Hier wil ik nog wel een keer naar terug om meer te ontdekken.

 In welke van deze 5 betaalbare bestemmingen ben jij al geweest? Smaken deze budgetreisbestemmingen nou naar meer? Kijk dan ook eens op Budgetproof.nl waar ik schrijf over hoe een superleuk leven (dus inclusief reizen) helemaal niet duur hoeft te zijn.