Ben jij zo iemand die na een lange vlucht het ritme totaal kwijt is en er dagenlang bijloopt als een zombie? Met een lange reis in het vooruitzicht kun je maar beter goed voorbereid zijn. Wanneer je een vakantie hebt geboekt met een mooie Europese bestemming zoals Palma of Athene zul je geen last hebben van een jetlag. Maar zodra je naar Australië of Nieuw Zeeland vliegt wordt dit een heel ander verhaal. En dat is natuurlijk zonde van die welverdiende reisdagen!

Om die vervelende jetlag voor te zijn hebben wij 5 tips voor jou op een rijtje gezet om te voorkomen dat jij de eerste dagen van de vakantie als een zombie moet beleven.

Tip 1: de tijd verzetten
Als je eenmaal bent geïnstalleerd in het vliegtuig, is het verstandig om alvast de tijd op je horloge (en al je mobiele apparaten) aan te passen naar de lokale tijd van de bestemming. Wanneer je de tijd aanpast kun je jezelf alvast instellen op het nieuwe tijdritme. Verzet de tijd echter pas zodra je aan boord bent van het vliegtuig; zo voorkom je dat de vlucht zonder jou vertrekt! 😉

Tip 2: verander je eet-en drinkgewoontes
Veel mensen zijn geneigd om tijdens het lange wachten voor de vlucht nog een flinke maaltijd te eten. Dit zorgt er echter voor dat je lichaam meer energie nodig heeft om deze maaltijd te verteren. Hierdoor zul kun je jezelf loom voelen. Eet dus ook tijdens de vlucht niet te zwaar en kies voor een lichte maaltijd.

Een wijntje tijdens je maaltijd of een bakje koffie na het toetje klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk, maar probeer deze dranken zoveel mogelijk te vermijden. Koffie en alcohol drogen je lichaam namelijk uit, wat kan zorgen voor hoofdpijn en slapeloosheid. Water drinken is tijdens de vlucht de beste optie, zo houdt je je lichaam gehydrateerd en kan je op bestemming zorgeloos genieten van een heerlijke cocktail!

Boek, Jetlag, schrijven

Tip 3: beweeg regelmatig
Uren lang in dezelfde houding zitten in een vliegtuig, is een aanslag op je lichaam. Zeker als de ruimte zo beperkt is. Probeer je bloedsomloop te stimuleren door voldoende te bewegen en regelmatig wat oefeningen te doen. Ga dus regelmatig naar het toilet of geef jezelf een rondleiding door het vliegtuig. Daarnaast zijn er tegenwoordig zelfs verschillende inflight excersices ontwikkelt; geen zorgen, je sportoutfit kan je achterwege laten.

Tip 4: slim plannen
Om een jetlag tegen te gaan kun je het beste aankomen in de namiddag of vroege avond. Probeer hier bij het boeken van je vliegtickets rekening mee te houden. Je hebt dan ter plaatse nog wat tijd over om aan het tijdsverschil te wennen en daarna kun je lekker gaan slapen. Na een goede nachtrust voel je je de volgende dag vaak al een stuk beter. Ga echter bij aankomst niet gelijk slapen. Dit is erg verleidelijk maar werkt meestal averechts.

Tip 5: gun je lichaam tijd om te wennen
Gedurende je vakantie wil je natuurlijk zoveel mogelijk van de bestemming zien. Dit is natuurlijk begrijpelijk! Maar probeer er voor te zorgen dat je de eerste dag niet te veel plannen maakt. Gun je lichaam de tijd om te wennen aan de nieuwe tijdzone. Hierdoor zorg je ervoor dat de jetlag niet verergert.

Reiskriebels? Bij PaperFlies doorzoeken we dagelijks duizenden deals om jou het beste aanbod te doen.