In Nederland hebben we zat leuke nationale feestdagen: Sinterklaas, carnaval, Bevrijdingsdag, Koningsdag. Toch kunnen wij als Nederlanders nog wel wat leren van andere nationale feestdagen!

nationale feestdagen dia de los muertos

Dia de los Muertos – Mexico

Dia de los Muertos, de Dag der Doden, is een feestdag die uitgebreid gevierd wordt in Mexico (en de rest van Zuid-Amerika). Het is een dag om de doden te eren. Eigenlijk zijn het twee dagen: op 1 november worden kinderen herdacht, op 2 november de volwassenen. Op deze dagen worden de graven van overleden geliefden versierd met witte orchideeën (voor kinderen) en oranje Afrikaantjes (voor volwassenen). Ook worden ofrendas gemaakt: kleine altaartjes met bloemen, kaartjes en persoonlijke bezittingen van de overledenen. Op Dia de los Muertos zul je overal versierde schedels en skeletten zien. Ook versieren mensen vaak hun gezicht met schedelachtige make-up, allemaal in felle kleuren.  Deze nationale feestdag is gebaseerd op de eeuwenoude gebruiken van de Azteken. In de tijd van de Azteken waren schedels een trofee en werden zij gezien als tekens van dood en wedergeboorte. Dit klinkt allemaal heel creepy, maar de gedachte achter het feest is heel mooi: de doden zouden niet willen dat de nabestaanden rouwen en verdrietig zijn, en het leven van de doden moet gevierd worden.


nationale feestdagen

Holi festival – India

Het Holi festival is een hindoeïstisch feest dat het begin van de lente viert. Deze feestdag wordt in heel Azië uitgebreid gevierd op de dag van de volle maan van de maand Phaalguna. Dit valt meestal rond de maand maart. Het feest is zowel een viering van de lente als een feest voor de overwinning van het goede over het kwade. Holi heet ook wel het feest der kleuren vanwege het ‘Gulal’: het felgekleurde poeder dat de hindoes gebruiken om naar elkaar te gooien en elkaar mee te beschilderen. De festiviteiten van het Holi festival duren 2 dagen. Gedurende deze tijd is iedereen gelijk: de verschillen tussen kasten, religie of afkomst zijn niet meer zichtbaar.

nationale feestdagen hanami

Bloesemfestival – Japan

Het bloesemfestival in Japan, Hanami, is misschien wel een van de meest magische nationale feestdagen ter wereld. Het feest viert het begin van de lente, maar ook de vergankelijkheid van het leven. Dit omdat de bloei van de Japanse kersenbomen maar heel kort is: binnen een paar weken is de bloesem verdwenen. Het feest wordt gevierd door met het hele gezin door parken vol bloesembomen te wandelen. ’s Avonds worden papieren lantaarns aan de takken gehangen, waardoor de wolken van bloesem betoverend verlicht worden. De beste plek in heel Japan om de bloesembomen te bekijken is Yoshino-yama: een berg met meer dan 30.000 bloeiende bloesembomen. Staat het bloesemfestival ook op jouw bucketlist? De kersenbomen bloeien maar heel kort en per regio verschilt het hoe lang ze in de bloei staan. Ook geldt: in het zuiden begint de bloei het eerst, hoe noordelijker je reist, hoe later de bloei.


nationale feestdagen mardi gras

Mardi Gras – New Orleans

Traditioneel gezien is Mardi Gras de laatste dag van de carnavalsperiode en het laatste grote feest van de winter voordat de lente begint. Letterlijk vertaald betekent Mardi Gras ‘vette dinsdag’. Dit komt voort uit de tijd dat er nog geen bewaringsmogelijkheden waren voor het voedsel dat de winter had overleefd: het eten moest opgegeten worden zodat iedereen vet genoeg was om de vastenperiode naar de lente te overbruggen. Mardi Gras is onderdeel van carnaval en kent heel wat tradities. De traditionele kleuren van het feest zijn groen, paars en goud, wat je overal terug ziet. Er vinden talloze parades plaats met gigantische praalwagens, vaak al dágen voor dat het feest eigenlijk begint. Overal is muziek te horen, voornamelijk jazz aangezien New Orleans de geboortestad is van deze muziekstroming. Een veel gehoorde kreet tijdens het Mardi Gras feest is ‘throw me something!’ Het is traditie om vanaf de praalwagens kralenkettingen te gooien naar de toeschouwers. Niet alleen kralenkettingen, maar allerlei objecten zoals kopjes, speelgoed, knuffels of munten. Iets gevangen? Hou het dan stevig vast, want voor je het weet grist iemand het uit je handen. De beste plek om Mardi Gras te vieren in New Orleans is Bourbon Street in de wijk French Quarter. Hier bevinden zich sowieso de meeste bars en kroegen en met Mardi Gras zul je je hier uitstekend vermaken!

nationale feestdagen rio carnaval

Carnaval – Brazilië

Carnaval is een van de meest gevierde nationale feestdagen ter wereld. In bijna elk land is er wel een versie van het feest te vinden. Maar nergens vieren ze carnaval zoals in Brazilië. Gigantische, extravagant versierde praalwagens zoals je nog nooit gezien hebt denderen door de stad, begeleid door zwoele danseressen in nietsverhullende outfits. Tijdens het carnaval in Rio kom je ogen en oren tekort. Overal wordt je omgeven door pracht en praal, samba, muziek en dans. De energie is aanstekelijk in het grootste, meest sexy en extravagante spektakel ter wereld! Tijdens de Sambadrome parade strijden de beste sambascholen van Rio om de eerste plaats. Voorop danst de Porta Bandeira, een danseres die de vlag van haar dansschool draagt en de ingewikkeldste sambapasjes uitvoert. Zij wordt beschermd door de Mestre Sala, die haar beschermt tegen afleiding van andere dansscholen (vroeger zelfs bewapend met een mes!). Om deel te nemen aan een van de parades hoef je ‘alleen maar’ een kostuum van een van de dansscholen te huren, vaak ter waarde van honderden, soms wel duizenden dollars… Gelukkig is alleen kijken al meer dan genoeg spektakel!

nationale feestdagen carnaval rioWil jij mee feesten met de locals? Bij PaperFlies doorzoeken we dagelijks duizenden deals om jou het beste aanbod te doen.