Machu Picchu staat op bijna elke reiziger’s bucket list. Wie wil nou niet het eeuwenoude Inca man-made miracle zien? De groene bergen en de alpaca’s een mooie bonus! Peru staat bekend om zijn verwelkomende mensen en zijn prachtige natuur, we gaan er vanuit dat elke backpacker die het land in gaat, niet vertrekt zonder dit wereldwonder met eigen ogen te aanschouwen.

Peru zelf, ga ervoor!  Hier vind je alle aanraders. Doe wat je niet laten kan en ontdek vooral ‘as you go’. Maar voor Machu Picchu zijn er een paar aanraders die je maar beter kunt onthouden! Los van dat het een adembenemende levenservaring zal worden, wordt het ook even doorzetten.

Machu-Picchu

1. BEREID JE VOOR OP DE STIJGING

Je vertrekt altijd vanuit Cusco. Cusco ligt vlakbij Machu Picchu en zit al op een hoogte van 3,400 meter. Zorg dus dat je hier een paar dagen voor je laatste klim aankomt zodat je daadwerkelijk kan wennen aan het hoogteverschil. Het menselijk lichaam gaat heel wat veranderingen door op zo een hoogte en dat voel je. Adem te kort, misselijk, duizelig. Dat kan! Schrik niet, je went er aan en sommige mensen ervaren het amper, maar better safe than sorry!

*alcohol kan het effect van hoogteziekte versterken, dus misschien even van de drank afblijven tot je fysiek helemaal bent geacclimatiseerd. 😉 

cusco-698928_1280

2. HUUR EEN TASSENDRAGER
Dit vinden veel mensen gek klinken. “Dat kan ik zelf toch wel, kom op zeg, wat een onzin”. Maar geloof ons nou maar, je zal er blij mee zijn. Het Inca-trail is zwaar genoeg en los van de omstandigheden en de enorme klim, duurt het ook nog eens een paar dagen. Wat betekend dat je eten en drinken bij je moet hebben voor 4 dagen. Door al het geklim en gewandel eet en drink je meer dan normaal en zal je dus een flinke voorraad moeten inpakken. Tel daar je tent en droge kleding bij op en je hebt een enorme tas op je rug. De mensen die je kunt inhuren dragen een gedeelte hiervan. Ze klimmen met je mee en het kost je relatief weinig. Het is een echte aanrader.

machu-picchu-1072063_960_720

3. WANDELSTOKKEN
Dit wordt je vooral aangeraden omdat het terrein waar je doorheen wandelt stijl en glad kan zijn. De wandelstokken helpen je te stabiliseren, grip op de grond te krijgen én ze vangen klappen op die je knieën anders te voortduren krijgen. Ook als je ze nog nooit hebt gebruikt en je in the prime of your life bent kan het zijn dat ze jou inca-trail een stuk makkelijker voor je maken.

4. DENK NA OVER WAT JE INPAKT
Lees je in. We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Er zijn zoveel mensen die zich halverwege de wandeling bedenken dat ze geen regenjas hebben ingepakt. Of blarenpleisters. Lees je in en zorg dat je bent voorbereid. Het zal je reis zoveel comfortabeler maken. Essentieel is bijvoorbeeld dat je je wandelschoenen al hebt ingelopen! Anders kunnen alle blarenpleisters van de wereld je niet meer helpen.

ollantaytambo-225150_1280

5. REGEL EEN POST-WANDELING
Na een 48km wandeling ga je fysiek en mentaal kapot zijn. Zorg dat je iets geregeld hebt voor wanneer je terug komt! Je zal jezelf dankbaar zijn wanneer je op een lekker bedje kan ploffen en even tot rust kan komen. En niet onbelangrijk, zorg dat er een douche is. Niks zal je zo blij maken als een warme, lange douche.

All in all, is deze trip het allemaal dubbel en dwars waard. Laat deze tips je niet afschrikken! Als je ze meeneemt in je voorbereidingen moet het helemaal goed komen en ga jij de reis van je leven tegemoet.