Drie redenen waarom je Cuba snel moet bezoeken

Waar je een aantal jaar geleden nog op vreemde blikken kon rekenen wanneer je op een verjaardagsfeestje vertelde dat je op vakantie ging naar Cuba, is deze bestemming tegenwoordig een stuk populairder. De reden voor veel mensen om af te reizen naar Cuba is dat ze dit prachtige eiland nog willen zien ‘voordat er dingen gaan veranderen’. Maar wat gaat er dan allemaal veranderen? En wat is er tot nu toe al veranderd?

Van 1959 tot 2006 stond Cuba onder leiding van Fidel Castro. Onder zijn bewind veranderde de Republiek Cuba in een communistische staat. Het gevolg was dat de gehele Cubaanse industrie en bedrijfsleven werd genationaliseerd en dat de bevolking werd onderworpen aan strenge socialistische hervormingen. Voor de Cubanen zal dit niet altijd een pretje zijn geweest maar voor reizigers heeft dit er in geresulteerd dat Cuba één groot openlucht museum is geworden waarin de tijd 50 jaar lijkt te hebben stil gestaan. Kenmerkend voor Cuba zijn de prachtige maar slecht onderhouden koloniale gebouwen, een straatbeeld vol grote Amerikaanse oldtimers, de typische Cubaanse muziek en het ontbreken van alles wat te maken heeft met de westerse wereld.

Sinds 2006 heeft de broer van Fidel, Raúl, het stokje overgenomen. In tegenstelling tot zijn grote broer is Raúl een stuk hervormingsgezinder. Wat is er sindsdien al veranderd?

Cuba Havana

1.    Sociale hervormingen.

84% van de Cubanen werkte voor de overheid en zijn dus ambtenaar. In 2010 zijn er een half miljoen overbodige staatsbanen geschrapt. Tegelijkertijd is het voor het eerst sinds de revolutie mogelijk om private ondernemingen te beginnen. Hierdoor kunnen de ontslagen ambtenaren voor zichzelf gaan werken wat moet resulteren in een economische boost.

2.    Kopen van een eigen huis.

Sinds 2011 kunnen Cubanen voor het eerst zelf een huis kopen of verkopen. Tot nu toe waren alle huizen eigendom van de overheid. Maar niemand deed iets aan het onderhoud, de bewoners niet maar ook de overheid niet. De vraag is alleen of er door deze regel iets gaat veranderen. Want met een communistisch ambtenarensalaris zal niemand een eigen huis kunnen kopen.

3.    Een nieuwe auto kopen.

Dankzij een regel uit 1959 mochten er geen nieuwe auto’s geïmporteerd worden, hierdoor wordt het straatbeeld nog steeds gedomineerd door Amerikaanse oldtimers. Sinds begin dit jaar is het voor Cubanen mogelijk om een nieuwe auto te kopen. Maar omdat de overheid de enige verkoper is en absurd hoge prijzen vraagt zal dit weinig gaan veranderen aan het typisch Cubaanse straatbeeld.

Havana reizen

Voor de Cubanen zelf lijken dit grote veranderingen na een periode van ruim 50 jaar communisme en stilstand, maar in de praktijk blijkt dat de veranderingen grotendeels symbolisch zijn. Reizigers zullen hier niet veel van merken. Maar niemand weet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Dus waarom wachten tot het te laat is en er écht dingen gaan veranderen?

Denk jij aan een vakantie naar Cuba? Bij PaperFlies zoeken wij dagelijks door duizenden vliegticket aanbiedingen om jou alleen het beste aanbod te doen.

Site-standaard

Dutchie & Co-founder PaperFlies