Hoewel het in Nederland gebruikelijk is alleen in de zomer naar een festival te gaan, zijn er festivals over de hele wereld te vinden. We hebben het dan wel even over iets anders dan Amsterdam Open Air, Awakenings en Pleinvrees. Hier zijn de leukste festivals ter wereld die jij wilt bezoeken.

Rio de Janeiro Carnaval – BraziliëRio de Janeiro Carnaval – Brazilië wereldfestival

Om de lente te verwelkomen, wordt er carnaval gevierd in Brazilië en met name in Rio de Janeiro. Het carnaval in Rio de Janeiro is wereldberoemd en wordt beschouwd als het grootste carnaval ter wereld, met zo’n 2 miljoen mensen per dag op straat. De typisch Rio carnavalsoptocht is gevuld met feestvierders in de mooiste kostuums, prachtige praalwagens en versieringen van alle sambascholen die gevestigd zijn in Rio de Janeiro. Ben jij hier in Nederland ook al een echte carnaval-ganger? Kijk je ogen uit in Brazilië, hier gaat het nog veel verder. Misschien tijd voor een carnavalsbezoekje bij dit wereldfestival?

Holi – IndiaHoli – India wereldfestival

Hoewel er inmiddels ook Holi Festivals’ of Colour te vinden zijn verspreid door heel Nederland, is een bezoekje aan het Holi festival in India toch ook echt de moeite waard. Holi is een oud hindoeïstisch festival dat begint met een Holika vreugdevuur op de avond voor Holi. De volgende ochtend is een feest van kleuren, waarin iedereen speelt, danst en elkaar achtervolgt met kleurpoeders, waterpistolen en waterballonnen. Echt iedereen doet mee: jong, oud, rijk en arm.

Dia de los Muertos – MexicoDia de los Muertos – Mexico wereldfestival

‘Dia de los Muertos’ ofwel ‘Dag van de Doden’ is een Mexicaanse feestdag. Waar in tegenstelling tot de meeste culturen in de wereld de dood wordt gevreesd, is de dood niet iets om over te rouwen in Mexico. Om de dood wordt gelachen, de dood wordt gevierd en de doden worden geëerd. Tijdens deze dag zijn er parades en komen families bijeen op het kerkhof om overleden familieleden te herdenken. De graven worden schoon gemaakt en versierd en er wordt voedsel en drank geofferd. Na afloop eet en drinkt men dit zelf op en viert men ’s nachts feest op het kerkhof. Een uniek wereldfestival wat in ieder geval niet snel zal overwaaien naar Nederland.

New Years’ Eve – AustraliëNew Years’ Eve – Australië wereldfestival

Hoewel de vuurwerkshow tijdens Oudejaarsavond in Amsterdam ook wel wat heeft, is New Years’ Eve in Sydney toch nog net ietsjes beter. Om 21.00 uur lokale tijd wordt er in Sydney al vuurwerk afgestoken. Wat ooit begon als een generale repetitie van de show om middernacht, is inmiddels een populair alternatief geworden voor met name gezinnen met kleine kinderen. Sydney staat bekend als dé beste bestemming in de wereld om de Nieuwjaars’ vuurwerkshow te zien en trekt jaarlijks zo’n 1,6 miljoen bezoekers. Dat is nog eens een spetterend wereldfestival!

Sziget Island of Freedom Festival – HongarijeSziget Island of Freedom Festival – Hongarije wereldfestival

Sziget (Hongaars voor ‘eiland’) is een jaarlijks festival dat meestal in de eerste week van augustus plaatsvindt. Het festival duurt zeven dagen en wordt gehouden op het Óbuda-eiland in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het Sziget-festival is één van de grootste muziekfestivals in Europa en trok vorig jaar bijna 500.000 bezoekers. Het wereldfestival staat bekend om zijn vele podia. Naast het hoofdpodium zijn er podia voor jazz, blues en wereldmuziek. Ook is er gelegenheid om naar theatervoorstellingen en films te kijken.

Full Moon Party – ThailandFull Moon Party – Thailand wereldfestival

De Full Moon Party op het Thaise Eiland Koh Phangan is wereldberoemd. Tijdens volle maan dansen en feesten vele duizenden toeristen van zonsondergang tot zonsopkomst op het strand van Haad Rin. Op het strand zijn ‘buckets’ te koop, emmertjes in allerlei formaten die worden gevuld met ijs en sterke drank. Jongeren vanuit de hele wereld, soms beschilderd in fluoriserende verf, gaan volledig uit hun dak. Vuurspuwers, jongleurs en andere strand artiesten maken het feest compleet. Ook vuurwerk ontbreekt niet. De Full Moon Party wordt dan ook door velen gezien als de “ultieme party-ervaring”.

Glastonbury Festival – EngelandGlastonbury Festival – Engeland wereldfestival

Het Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts is een festival dat plaatsvindt in de buurt van Pilton, Somerset in Engeland. Het staat vooral bekend om zijn hedendaagse muziek, maar ook voor dans, comedy, theater, circus, cabaret en andere kunsten. Toonaangevende pop- en rockartiesten treden op, naast duizenden andere artiesten die te zien zijn op de kleinere podia. Glastonbury duurt zo’n 4 dagen en is inmiddels het grootste greenfield wereldfestival ter wereld met ongeveer 175.000 bezoekers per jaar.

Tomorrowland – BelgiëTomorrowland – België wereldfestival

Tomorrowland is een grootschalig Belgisch wereldfestival dat bezoekers trekt vanuit de hele wereld. Het festivalterrein bevindt zich op het recreatieterrein De Schorre in Boom en wordt ieder jaar omgetoverd tot ‘Tomorrowland’; een sprookjesachtige wereld met tegenwoordig 16 podia en een camping genaamd ‘DreamVille’. Internationale top-dj’s, onder wie Hardwell, Tiësto, Armin van Buuren, David Guetta, Alesso en Joris Voorn zijn er blikvangers.

Oktoberfest – DuitslandOktoberfest – Duitsland wereldfestival

Oktoberfest is ’s werelds grootste bier-festival en wordt gehouden in Munchen, in de provincie Bavaria. Het is een 16 tot 18-daags festival dat loopt van eind september tot het eerste weekend van oktober met meer dan 6 miljoen mensen uit de hele wereld. Het evenement draait om bier, bier en nog eens bier en wordt geserveerd door wunderschöne Duitse serveersters.

St. Patricks’ Day – IerlandSt. Patricks' Day – Ierland wereldfestival

St. Patricks’ Day is een culturele en religieuze feestdag die gevierd wordt op 17 maart. De dag herdenkt Heilige Patrick en de komst van het christendom in Ierland. Overal in Ierland wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin. Groen is de kleur die met het wereldfestival wordt geassocieerd. Feestgangers dragen meestal groene kleding en men kan bijvoorbeeld groen bier kopen op deze dag.

Burning Man – Verenigde StatenBurning Man – Verenigde Staten wereldfestival

Middenin de Black Rock Desert, Nevada, verrijst elk jaar een week tot een surreële stad, Burning Man. Meer dan twintig jaar na het ontstaan van het festival is deze jaarlijkse samenkomst uitgegroeid tot het meest bizarre evenement van de wereld. Bezoekers verkeren 24/7 in één grote roes van muziek, kunst, vrije liefde en zelfexpressie. Creatieve festivalgangers van over de hele wereld bouwen samen de stad op, delen hun eten, water en alles wat nodig is om zeven dagen Burning Man te overleven. Het is de ultieme plek voor mensen om zichzelf te zijn. Het festival dankt zijn naam aan het absolute hoogtepunt waar gedurende zeven dagen naartoe wordt gefeest; het verbranden van een metershoge pop. De Burning Man.

Zin om naar één van deze festivals te gaan? PaperFlies zoekt dagelijks door duizenden vakantie aanbiedingen om jou alleen het beste aanbod te doen. Bekijk de vakantie aanbiedingen hier.