Ieder jaar in januari brengt The New York Times een travel list uit met dé 52 bestemmingen die volgens hen zeker een bezoek waard zijn. Voor elke week één bestemming. Wat zijn de must-sees voor dit jaar? Welke bekende steden bieden weer nieuwe redenen om een bezoek te brengen? Wij hebben onze 10 favoriete plekken voor je op een rijtje gezet.

Milaan, Italië

Milaan travel list
We beginnen de travel list met een stad op korte afstand; Milaan. Naast romantische steden als Florence, Venetië en Rome, is Milaan misschien wel de meest levendige stad. Dit jaar is het extra aantrekkelijk om Milaan te bezoeken en zijn charmes te ontdekken, aangezien het gastheer is van de 2015 World Expo. De Expo richt zich op voedsel, voeding en duurzaamheid. Een passende keuze voor een stad met rijke Italiaanse culinaire tradities.

Havana, Cuba

travel list havana
Cuba is een lange tijd het verboden communistische eiland geweest en was grotendeels verboden terrein voor de Amerikanen. Het leven op het tropische Cuba is nu geleidelijk aan het veranderen. Voor veel Cubanen niet snel genoeg, maar wel snel genoeg dat degenen die willen het land kunnen bezoeken. Het socialistisch systeem is aan het verdwijnen en er zijn economische hervormingen. Dus wie nog wil genieten van de oude glorie zoals vervallen panden en herenhuizen en oldtimers in Havana moet snel zijn.

Singapore, Zuidoost-Azië

travel list singapore
Er is al veel geschreven over Singapore maar dit jaar bestaat de stad 50 jaar dus extra reden voor een feestje. Festiviteiten begonnen op oudejaarsavond met een enorme vuurwerk- en muziek show boven Marina Bay. Dit zal worden gevolgd door de losbandige Chingay Parade in februari, met duizenden kleurrijk geklede performers. In het najaar wordt een vijf-mijl historische openbare kunst route genaamd de Jubilee Walk geopend. Zeker dit jaar dus hoort Singapore in de travel list thuis!

Durban, Zuid-Afrika

travel list durban
Deze derde grootste stad van Zuid-Afrika verdient een plek in de spotlights. Niemand heeft slechte dingen te zeggen over Durban; de boulevard is mooi en het weer is het hele jaar door heerlijk. Toch wordt Durban vaak bespot door inwoners van Kaapstad en Johannesburg. Terecht? Misschien wel, maar de creatieve kant van de stad komt nu steeds meer tot uiting. Zo is de Rivertown wijk helemaal hip geworden door de aanwinst van een populaire markt en bierhal. Binnenkort komen daar ook nieuwe boutique shops van lokale kledingmerken. Het strand krijgt ook een upgrade, met dank aan nieuwe horecagelegenheden.

Bolivia, Zuid-Amerika

travel list bolivia
Bolivia is eindelijk stabiel en doet er alles aan om reizigers aan te trekken. Zo komen er steeds meer fine-dining restaurants en een officiële street food tour in La Paz. Ook worden er nieuwe wijnroutes in de regio Tarija aangelegd, avontuurlijke excursies van luxe tentenkamp tochten over de grootste zoutvlakte (Salar de Uyun) aangeboden en worden er toeristische projecten op koffie boerderijen in de regio Yungas opgezet.

Medellín, Colombia

medellin travel list
Medellín krijgt veel aandacht de laatste tijd vanwege zijn spectaculaire stedelijke vernieuwingen. Veel van de ooit legendarische sloppenwijken zijn omgetoverd door een aantal verrassende architectonische juweeltjes. Denk hierbij aan de Biblioteca España, een hyper-moderne openbare bibliotheek. Deze bibliotheek is voor een gemeenschap met lage inkomens in de Santo Domingo buurt. Ook is er 1.300 meter aan outdoor roltrappen ontwikkeld om de achterstallige buurten op de heuvel met het centrum van de stad te integreren. Een uitbreiding van het Museo de Arte Moderno, gevestigd in een voormalige staalfabriek in de up-and-coming wijk Ciudad del Rio, is gepland voor dit jaar.

Zimbabwe, Afrika

Zimbabwe travel list
Afgelopen jaren is dit land is overschaduwd door politieke onrust en economische ineenstorting. Op het moment is de overheid eindelijk stabiel en staat de Zimbabwaanse dollar laag. Veel toeristen vermeden het land, maar dit jaar is het zeker een must-visit. Er wordt in juli een internationale terminal op de Victoria Falls Airport geopend om het veel gemakkelijker maken om nieuwe reizigers aan te trekken. Bezienswaardigheden zijn de spectaculaire Victoria Falls, de Zambezi rivier, de Unesco World Heritage sites zoals de granieten Matobo Hills en de koloniale charme van steden als Harare. Ook zit je voor safari’s goed in Zimbabwe. Hier kun je o.a. nijlpaarden en leeuwen spotten en verblijven in luxe lodges in het Hwange National Park. Niet gek dus dat deze in de travel list staat!

Sri Lanka, Azië

travel list sri lanka
Het toerisme op dit Zuid-Aziatische eiland kwam de aflopen 10 jaar maar moeizaam op gang. Reizigers bleven weg vanwege onrust in de regio. De laatste tijd lijkt het land echter stabiel en trekt het steeds meer backpackers aan. Ook is er een enorm aanbod van luxe hotels en resorts en andere creatieve accommodaties bijgekomen. De infrastructuur is ook aan het verbeteren, zo is er de Exhibit A aangelegd. Dit is een kustweg die de reis tussen Galle en Colombo een stuk relaxter maakt. Voor jong en oud mag deze bestemming dus op de travel list!

New Orleans, Amerika

travel list new orleans
Dit jaar is het 10 jaar geleden dat orkaan Katrina grote delen van de stad verwoeste. Maar New Orleans is veerkrachtig en laat een decennium later zien hoe ver het is gekomen. Zo heeft de stad evenementen gepland om de slachtoffers te herdenken. Tot en met 25 januari zijn de schijnwerpers gericht op een kunsttentoonstelling van werken van meer dan 50 hedendaagse kunstenaars. In maart opent de New Orleans Jazz Orchestra een nieuw state-of-the-art huis en komen er exposities van huidige en voormalige jazz-grootheden. Verdere tekenen van herstel van de stad zijn duidelijk in nieuwe accommodaties en de nieuwe ontwikkeling van de Zuid-Market District waar de meeste bedrijven gevestigd zijn.

Adelaide, Australië

travel list Adelaide

Adelaide, gelegen aan de Australische zuidkust, biedt kunst, lekker eten en nog veel meer. Ook ligt het dichtbij zowel de wijnlanden als aan het strand. Maar er zijn meer redenen om te verblijven in deze stad. Grotendeels dankzij een energieke kunstscene en festivals als het Adelaide Festival, Womadelaide, SALA en het tweejaarlijkse Adelaide Film Festival. Verder vind je er de eerste biologische en duurzame markt van Australië. Ook zijn er hippe bars en cafés te vinden in een vernieuwd West End district.

Zin gekregen om op vakantie te gaan? Bij PaperFlies vind je de beste vakantie aanbiedingen, PaperFlies zoekt dagelijks namelijk door duizenden reisaanbiedingen om jou alleen het beste aanbod te doen.