Toen ik in 2007 voor het eerst naar New York mocht voor mijn werk, was ik direct verkocht. Na 3 minuten rond te lopen was ik smoorverliefd op The City That Never Sleeps en ik wist ik zeker dat ik nog vaak zou terugkomen. En dat was ook zo, want ondertussen staat de 14de reis in de planning. Ik krijg vaak de vraag: heb je ondertussen alles al niet een keertje gezien? Nou, nee. Er is altijd wel iets nieuws te ontdekken en rondwandelen in de stad is al een attractie op zich.

Dus, heb je plannen om binnenkort naar New York te gaan of wil je gewoon graag geïnspireerd worden? Dan neem ik je graag mee op een dagje door New York.

08:00u ONTBIJTEN

Heb je de slaap uit je ogen gewreven? Daar gaan we! Een dagje in New York betekent vaak veel lopen. Tuurlijk is er de metro en de taxi, maar je bent in the Big Apple en dan wil je ook zoveel mogelijk van de stad zien! Daarom is een goede bodem belangrijk en neem ik het liefste een ontbijt bij Theatre Row Diner op 42nd Street. Lekker Amerikaans, zoals je het kent uit de films en prima eten voor weinig! Keuze genoeg op de menu kaart, maar mijn tip zou zijn American Pancakes – hoe kan het ook anders – of French Toast. En semi gezond maak je het met verse banaan op of in je gerecht. Maar he, we zijn in Amerika, dus niet te gezond direct! Heb je zware koffie behoefte? Mooi zo, want de re-fills zijn onbeperkt en gratis.

09:00u DE METRO

Met een goed gevulde maag wandelen we richting de Bus Terminal aan 42nd street. Daar is de Metro hub die je naar elke uithoek van de stad kan brengen. Wel een tikkie druk, dus soms is het handig om rush hour over te slaan. Metrokaartjes koop je op het station zelf bij een automaat waar je handig met creditcard kunt betalen. Ben je er langer dan 7 dagen? Neem dan een unlimited card – stuk voordeliger! Ben je er korten, dan kun je steeds je kaart opwaarderen met 10 dollar of meer. Ow en mochten ze om je postcode vragen, typ dan 5x 0. Werkt prima.

De metro in New York is niet moeilijk: alle lijnen hebben een kleur en je gaat uptown (richting Central Park) of downtown (richting Financial District). Wij gaan naar High Line Park op 14th Street, dus pakken we een downtown metro.

Ik vind de metro is snel en efficiënt als je grote stukken moet overbruggen. Als je kunt lopen: doe dat. Is het verder weg, dan is de metro je beste optie. Je wilt zoveel mogelijk tijd voor de stad overhouden.

09:20u HIGH LINE PARK

Op 14th Street stappen we uit en lopen we in een paar minuten naar High Line Park. Een van mijn favoriete plekken in de stad. Zeker op de ochtend is het er nog niet druk met toeristen en kun je heerlijk wandelen. High Line is de oude spoorlijn die vroeger het vlees naar de Meatpacking bracht. De spoorlijn ligt er nog deels, maar vooral als herinnering. Nu is het een prachtige plek om te wandelen, mensen te kijken of mooie foto’s te maken. Hoog boven de straten tussen het groen en de gebouwen.

Vergis je niet, High Line van begin tot einde aflopen is een lekker tochtje! Wil je ook weer helemaal terug lopen, dan moet je dus even de tijd in de gaten houden. Je kunt op verschillende plekken weer van High Line aflopen, maar de complete tocht – heen en terug – is het mooist. Is het een warme dag? Neem dan een flesje water mee.

11:10u CHELSEA MARKET

We zijn High Line helemaal afgelopen en weer terug en eindigen weer op 14th Street. Nu we er toch zijn: even een bezoekje aan Chelsea Market. De oude Oreo fabriek is tegenwoordig een mix van Foodhal, kleding en snuisterijen. Als je honger hebt ook een fijne plek om te eten. Maar de pancakes doen nog hun werk, dus we proberen nog snel een celeb te spotten tussen de mensen. Ook die komen daar graag, vooral op zondag.

11:55u MAGNOLIA BAKERY

We lopen Chelsea Market uit en ik weet wat ik wil: kijken of er een lange rij staat bij Magnolia Bakery. Zo niet, dan laat ik je een Red Velvet Cupcake proeven. Is het te druk, dan lopen we door naar de metro.

Greenwich Village, waar je Magnolia Bakery vindt, is een van de weinige laagbouw in New York. Huizen zijn er niet hoger dan 3 verdiepingen en dat voelt gek naast al die wolkenkrabbers. De sfeer is fantastisch in Greenwich, dus ook al is de rij lang, het wandeltochtje was het meer dan waard. Ow en wist je dat hier ook de beroemde Sex and the City straat is? Het appartement van Carrie Bradshaw vind je in Perry Street, de straat naast Magnolia Bakery. Dus als we straks toch onze cupcake hebben, wandelen we er effe langs.

Geen rij! Hoera! Magnolia Bakery is een begrip in de wereld. Hun winkeltje in Greenwich is klein en daarom staat de rij regelmatig tot ver in de straat. Vooral in de avond als een gemiddelde New Yorker zijn toetje daar gaat halen. Het is nu nog maar 11:30u, dus rust. In de vitrine roepen alle cupcakes onze naam, maar we kiezen voor de Red Velvet. Tegenover Magnolia Bakery is een klein parkje te vinden met bankjes. De perfecte plek om even onze benen wat rust te geven en van onze cupcake te genieten.

12:30u SOHO

De pitstop en cupcake heeft ons goed gedaan, dus we wandelen na SoHo. Een van de mooiste plekken om foto’s te maken van de gebouwen. Daarnaast erg gezellig om te shoppen en rond de struinen. Het wandelen en shoppen zal onze honger vergroten en dat hebben we straks ook wel nodig. Zit je verlegen om WiFi? Dan is de Apple Store in SoHo ook perfect. Effe snel een paar berichtjes naar huis sturen en dan weer door.

14:00u CENTRAL PARK

Ik heb eigenlijk zin om te gaan lunchen in Central Park. Het is een mooie dag en daar ontsnappen we even aan de drukte van de stad. We hebben genoeg gelopen en hebben de tijd voor de rest van de dag ook nog wel nodig, dus we pakken de metro. Central Park is het bekende park midden in de stad. Als je daar tussen de bomen loopt of op het gras ligt met op de achtergrond de skyline dan voelt het onwerkelijk. De stad is dan niets meer dan geroezemoes op de achtergrond.

Maar we zijn er niet om in het gras te liggen, hoe verleidelijk het ook is. We willen een hapje eten. Dan doen we bij Le Pain Quotidien. Ze zitten aan het begin van Central Park, tegenover het Sheeps Medow grasveld. Heb je geen zin om op het terras te zitten dan haal je een broodje binnen. Wil je echt even tot rust komen tussen de locals? Dan pak je het terras. Hoewel alles in New York snel gaat, lijkt Le Pain Quotidien dat niet te gaan. Neem dus even de tijd als je daar op het terras gaat zitten.

15:00u TOP OF THE ROCK

Een van mijn tradities in New York is een bezoekje aan Top of the Rock. Meestal op de laatste dag, een paar uur voordat ik weer het vliegtuig in stap. Ik vind het uitzicht en de complete belevenis bij Top of the Rock de beste van alle wolkenkrabbers die je op kunt. Het nieuwe One World Observatory is ook heel bijzonder, maar is toch niet hetzelfde als buiten staan op Top of the Rock. Daarnaast zijn de rijen meestal iets minder lang.

We lopen via 5th Avenue, dan heb je dat ook direct meegemaakt. Meestal mijd ik 5th en Times Square. Het is mij te toeristisch, te druk en zeker niet mijn favoriete deel van de stad. Kom je voor het eerst in New York, dan moet je natuurlijk wel effe er gekeken hebben, maar heb je het gezien, dan is het ook klaar.

Een kaartje voor Top of the Rock kun je het beste van de voren komen, om de rij te voorkomen, maar wij proberen het gewoon vandaag. De rij is niet super lang en voor we het weten staan we in een van de liften die ons 70 verdiepingen omhoog schiet. We stappen uit en lopen direct door naar het hoogte puntje. Het is verleidelijk om te blijven hangen, omdat het uitzicht al zo tof is, maar geloof me: als je helemaal boven bent, is het nog beter. De rest doen we op de weg terug.

Op het topje van Top of the Rock genieten we van het fantastische uitzicht. Hier kan ik uren naar staren. Aan de ene kant heb je uitzicht over Central Park, aan de andere kant kijk je naar The Empire State Building. We maken minimaal een miljoen foto’s, want dit is toch wel een van de beste plekken om het te doen en laten ons weer naar beneden schieten met dezelfde turbolift.

16:17u BROOKLYN BRIDGE

Als je denkt dat we genoeg gedaan hebben voor deze dag, dan vergis je je. We zijn nog lang niet klaar! We pakken de metro en gaan richting Downtown. Het is mooi weer, dus ik heb zin in een ijsje. En niet zo maar een ijsje, nee eentje bij de Brooklyn Icecream Factory. En daar komen we door over de Brooklyn Bridge te lopen.

Oke, het is een tikkei toeristisch om over de Brooklyn Bridge te lopen, maar de tocht is leuk, dus de drukte en de vele toeristen nemen we op de koop toe. Het is soms een beetje vechten voor een mooie foto, maar ook dit is een van de plekken die je wel gezien moet hebben. Een wandeltocht over de brug duurt gemiddeld zo’n 20 minuten. Ga je wat vaker stil staan, tel er dan zo maar nog even 30 minuten bij op.

17:00u BROOKLYN ICECREAM FACTORY

Als we de Brooklyn Bridge helemaal over zijn, houden we links aan. Via het trappertje gaan we naar beneden lopen we langs het water en de oude draaimolen. Een perfecte plek voor een foto van de skyline van New York en de Brooklyn Bridge. Maar we kwamen voor een ijsje, dus we lopen nog een stukje door. Aan de andere kant van de brug staat de Brooklyn Icecream Factory. In het oude brandweerhuis is dit de plek om een ijsje te halen. Neem van mij aan: 2 scoops is meer dan genoeg voor een goeie brainfreeze.

18:45u BURGERS FOR DINNER

We steken de Brooklyn Bridge weer over en wandelen terug naar de metro. Die tocht heeft de honger aangewakkerd en er kan wel een burgertje in. We zijn tenslotte in New York! Er zijn een hoop plekken om een burger te halen. De meer bekende zijn: Five Guys, 5 Napkin Burger (ook een aanrader) en Shake Shack. De laatst genoemde heeft een hele fijne cheeseburger op het menu staan. Het is mooi weer dus we kunnen buiten zitten! We kiezen voor Shake Shake bij de Flatiron Building, het mooiste gebouw van New York, als je het mij vraagt. Zo slaan we twee vliegen in 1 klap: én hamburgers buiten eten én direct Flatiron meepakken.

Shake Shack zit in het park naast Flatiron. En als het donker is en de vele lampjes boven het terras gaan aan, dan heeft dat toch wel iets speciaals. Reken wel op wat extra wachttijd, vanwege de populariteit van Shake Shack, maar je krijgt een buzzer, dus je kunt relaxed op het terras wachten op je bestelling.

20:00u ROOFTOPBAR VOOR EEN DRANKJE

De perfecte manier om een mooie dag in New York af te sluiten is met een drankje op een rooftop bar. En ook hier zijn genoeg van te vinden in New York. In Brooklyn zijn een paar hele mooie te vinden, Upper West geeft je uitzicht over. Central Park, maar wij kiezen voor de grootste en dat is die in hotel Yotel. In de zomer hebben ze ook een openlucht bios op dat dakterras, waar ze klassiekers zoals Top Gun draaien. Wij komen alleen voor het drankje en kletsen heerlijk na over de afgelopen dag in New York. Wat brengt morgen? Oh, je hebt nog maar het topje van de ijsberg gezien! Waar moet ik beginnen? Neem daarom een kijkje op mn site gevuld met tips over New York en stel nog meer van dit soort dagen voor je reis samen. Wat je ook gaat doen, ik weet zeker dat je het fantastisch gaat vinden.