Carnaval staat weer voor de deur dit weekend. De één is er blij mee, de ander mijdt het liever. Waar de meesten voornamelijk denken aan een Brabants en Limburgs feest waarbij iedereen zich verkleedt, is carnaval van oorsprong een katholiek feest. Veertig dagen voor Pasen begint het vasten-seizoen. De naam “carnival” komt uit het Italiaans en betekent “het opzij zetten van het vlees”. In dit geval zelfs het letterlijk opzij zetten van het eigen vlees (het lichaam), door er niet aan te denken. Dat laatste doen we tegenwoordig met carnaval, maar dat komt eerder door de grote hoeveelheid bier die we naar binnen werken.

Carnaval is een feest dat over heel de wereld gevierd wordt. Elk land met zijn eigen tradities. Wat denk je van carnaval in Rio de Janeiro? Het meest bekende en grootste carnaval van de wereld.

Foto door Tasso Marcello Leal

Foto door Tasso Marcello Leal

Overal waar carnaval gevierd wordt, ziet het feest er anders uit. Na het zien van deze foto’s wil jij niets anders dan wereldwijd carnaval aan je bucketlist toevoegen.

Zes weken carnaval vieren? Het kan in New Orleans. Tijdens het Mardi Gras werpen de mensen op de praalwagens of te paard kleine cadeautjes aan de toeschouwers, zoals kralen, plastic bekers, en opgezette dieren. Amerikanen doen nu eenmaal alles over de top.

Foto door Sean Reuters

Foto door Sean Reuters

Op de Caribische eilanden klinkt het geluid van steeldrums en Calypso muziek in alle straten tijdens carnaval. Op de eilanden Trinidad en Tobago is het feest beïnvloed door de Afrikaanse cultuur, een must-see!
Caribbean Carnaval

Gemaskerde ballen zijn natuurlijk in Venetië. Al sinds de 12e eeuw vindt het Venetiaanse carnaval plaats in de grachten van de historische stad. En hoewel het feest een paar keer verbannen is, is het sinds 1979 gelukkig weer elk jaar. Toch iets meer affascinante dan de politie- verpleegster- en borat-pakjes.
Venetiaans Carneval

“Cultuur snuiven” terwijl je carnaval viert? Dan moet je naar het Belgische Binche! De Gilles de Binche staan namelijk op de UNESCO wereld-erfgoedlijst. Gilles zijn folkloristische personages die met carnaval naar buiten komen, alleen op de muziek mogen bewegen en met een mandje sinaasappels lopen, welke ze in de menigte gooien.
Gilles de Binche

Weer een andere vorm van carnaval wordt gevierd in Montevideo in Uruguay. Een genre op basis van fictie scripts, waarbij het gaat om zang, dans en voordrachten. Ook de Candombe muziek die gemaakt wordt tijdens het feest, is een unieke ervaring. De uitvoering ervan is niet alleen het maken van geluid, maar voor velen een hele levensstijl. En de Candombe staat op de wereld-erfgoedlijst, dus je kunt weer iets van je lijst afstrepen. WIN!
Carnaval in Uruguay

En, inspiratie opgedaan? Laat je vaker inspireren door PaperFlies. Dagelijks vind je op onze website de beste reisaanbiedingen van het internet in één overzicht.