Waarom bestelt men in het vliegtuig vaak een Bloody Mary?

In het vliegtuig is er (met name bij wat langere afstanden) weinig om naar uit te kijken. Natuurlijk kijk je uit naar je bestemming, maar zolang je in het vliegtuig zit, is het vooral veel wachten. Het enige lichtpuntje is wanneer de stewardessen langskomen met het karretje vol drank. Wat ga je kiezen? Opvallend is dat veel mensen gaan voor een Bloody Mary (of een normaal tomatensapje)

Smaakverandering

Maar waarom kiezen mensen in het vliegtuig voor een Bloody Mary, wanneer ze dit verder nooit drinken? Dat komt niet door een gebrek aan zuurstof, maar het is juist heel slim. Want tomatensap, al dan niet aangevuld met een scheut vodka, smaakt in de lucht eigenlijk precies zoals het hoort te smaken. Als een van de weinige drankjes. Dat komt omdat eten en drinken in de lucht vaak smaakt alsof we verkouden zijn. En omdat we onze smaak op grote hoogte wat verliezen, hebben we meer behoefte aan zout en kruidige smaken. Dus tomatensap is de meest logische keuze

Het umami effect

Wat je misschien nog niet wist is dat het geluid van vliegtuigmotoren de smaakbelevenis namelijk met dertig procent kan verminderen. Maar dat gaat dus niet op voor umami, ook wel het vijfde smaak-zintuig genoemd. Wij mensen kunnen vijf smaken proeven: zoet, zout, zuur, bitter en dus umami. Dit is een hartige smaak. Dat verklaart de tomatensap, want dat heeft een typische ‘hartige’ smaak. En een belangrijk kenmerk van tomaten is dat ze rijk zijn aan umami.

Weet je de volgende keer wanneer je in het vliegtuig zit niet wat je wilt drinken? Via onze zoekmachine op Paperflies.com vind je de voordeligste en beste deals en kies een keertje voor een Bloody Mary.

Site-standaard

Dutchie & Co-founder PaperFlies