Solo reizen. Volgens sommigen is het het leukste wat er is. Anderen moeten er niet aan denken. Toch zal iedereen het erover eens zijn dat er zowel goede als best wel een beetje enge kanten aan zitten. Lees hieronder over de voordelen van alleen reizen, de angsten die erbij komen kijken en hoe je deze kan overwinnen.

In ieder hostel kom je ze tegen – de solo reizigers. Dit zijn vaak jonge mensen, meestal backpackers, die in hun uppie de wereld ontdekken. Hoewel dit op het eerste oog misschien een eenzame bezigheid lijkt, blijken deze mensen zich bij navraag helemaal niet zo alleen te voelen. Ze zeggen zelfs veel sneller nieuwe, inspirerende mensen te ontmoeten en houden aan hun reis vaak vrienden voor het leven over. Als je alleen bent is het namelijk veel makkelijker om bij andere mensen aan te haken.

Een ander voordeel aan alleen reizen is dat je helemaal je eigen plan kan trekken. Je hoeft je niet aan te passen aan de wensen van een ander, hebt geen gekibbel over hoe laat je de volgende dag waar naartoe gaat en bent extreem flexibel – je kan immers op eigen houtje je plannen wijzigen.

alone, quote oscar wilde, citaatBovendien is alleen reizen ontzettend leerzaam. Veel mensen zeggen als een ander mens terug te komen met vooral veel meer zelfvertrouwen. Omdat je alleen op jezelf terug kan vallen, kom je keer op keer ‘jezelf tegen’. Ik was er vroeger sceptisch over, maar ben inmiddels enorm overtuigd van de voordelen van solo reizen. Maar hoe doe je dit op een goede manier? Welke angsten gaan er gepaard met alleen reizen, en hoe kan je daar het beste mee omgaan?

solo, reiziger, natuur

1. Activiteiten ondernemen in je eentje

Zoals Ronald Goedemondt in een show laat zien is solo reizen iets waar veel mensen die het nog nooit hebben gedaan zich weinig bij kunnen voorstellen. Van ongemakkelijke selfies tussen zoenende stelletjes op romantische spots tot in je eentje uit eten gaan. “Maar, hoe deed je dat dan met eten, toen je alleen op vakantie was?” “Nou gewoon, zelf kauwen!”

En zo simpel is het inderdaad. Wanneer je op reis bent moet gelden: als ik een restaurant zie waarvan ik het eten graag wil proeven, doe ik dat. Ongeacht of je nou met zijn tweeën, dertigen of in je eentje bent. Op deze manier dwing je jezelf om alleen uit eten te gaan. En ditzelfde geldt voor andere activiteiten zoals het bezoeken van bezienswaardigheden, musea en meegaan met georganiseerde tripjes.

restaurant, alleen, reizen

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen de neiging hebben om dingen alleen doen te onderschatten. Ze denken dat het minder leuk is dan dat ze het uiteindelijk vinden, en ook dat het veel minder leuk is dan dingen samen doen. Hier blijkt echter nauwelijks verschil in te zitten.

Wanneer je dit vaker dingen alleen doet zul je merken dat het helemaal niet zo raar voelt als het van tevoren lijkt, en je er een weg in vinden. Vaak zijn mensen ook bang dat ze door anderen beoordeeld worden op hun alleen zijn. In werkelijkheid zijn andere mensen over het algemeen gewoon met zichzelf bezig en zullen zich niet afvragen waarom je in je eentje bent. Net als jij. Bovendien zal je, als je erop let, zien dat er een heleboel mensen zijn die ook alleen reizen, en kan je gemakkelijk reisbuddies maken. Grote kans dat andere mensen vragen of ze aan mogen schuiven, en je nieuwe vrienden maakt!

2. Niemand hebben om op terug te vallen

Een andere angst is om niemand te hebben als back-up, voor het geval dat er iets misgaat. Het kan hierbij gaan om simpele dingen, zoals de weg kwijtraken of jezelf niet verstaanbaar kunnen maken in een andere taal.

Voor deze angst geldt ongeveer hetzelfde – van je eraan blootstellen, zal je leren ermee om te gaan. Van een aantal keren op jezelf terugvallen zal je namelijk leren dat je inderdaad gewoon op jezelf terug kan vallen, en je je bekende clubje vrienden niet bij alles nodig hebt. Zo simpel is het. En dit hoeft gelukkig niet eens lang te duren – van een weekendje weg in je eentje zal je al als een ander persoon terugkomen!

top, eentje, uppie

3. Kwetsbaarder zijn

Wanneer je alleen op reis gaat zullen mensen in je omgeving je er vaak aan herinneren hoe gevaarlijk dit is. Je kan gemakkelijker worden aangevallen, beroofd, etcetera, omdat je veel kwetsbaarder bent wanneer je alleen bent. Als vrouw kan je je onderweg wellicht zelfs nog kwetsbaarder voelen.

Wat je hieraan kan doen is het aantal momenten waarop je in potentieel gevaarlijke situaties bent zoveel mogelijk minimaliseren. Ga bijvoorbeeld niet ’s nachts alleen over straat lopen, vermijd gevaarlijke wijken en regel vervoer naar je hotel wanneer je in een nieuwe plek aankomt vooraf. Laat vrienden of familie weten waar je naartoe gaat, en geef bijvoorbeeld het adres van je hotel door wanneer je niet zeker weet of de plek veilig is. Vertel vreemden niet meteen dat je alleen reist en waar je verblijft, tast eerst af of je ze kan vertrouwen. Berg je belangrijkste spullen, zoals je paspoort, op een veilig plek op die alleen jij weet en gebruik kluisjes en hangslotjes. Deze kleine dingen kunnen je enorm helpen om je reis veiliger te maken.

solo reizen, solo reiziger, alleen

Ondanks deze maatregelen is kan je natuurlijk nooit 100% veilig zijn. Je loopt altijd risico dat er iets gebeurt. Dit is overigens evenzo het geval wanneer je samen reist. Dat voelt echter minder eng omdat je in het geval van reëel gevaar ten minste nog samen bent. Ik heb het hierbij over serieuze dingen zoals beroofd of ziek worden.

Hier heb ik wel het een en ander over te vertellen uit persoonlijke ervaringen. Zo werd ik in Barcelona een keer beroofd (…classic), toen ik net in de stad aankwam, aan het begin van de nacht. Een andere keer werd ik ziek toen ik alleen door Vietnam reisde. In beide situaties werd ik aanvankelijk bang voor allerlei doemscenario’s – dat ik voor altijd zonder geld, paspoort en mobiel in mijn eentje vast zou zitten in Barcelona, dat ik door mijn ziekte uit het hostel op straat zou worden gezet om daar voor altijd weg te kwijnen. Dat soort dingen.

In beide gevallen kwam ik er echter al heel snel achter dat dat helemaal niet nodig was – van allerlei plekken schoten direct lieve mensen me te hulp, zonder dat ik ze kende. Ze hielpen me evengoed als mijn beste vrienden dat zouden doen. Hier heb ik van geleerd dat, wanneer je een keer echt in nood zit, er overal mensen zijn die je willen helpen. En ik ben ervan overtuigd dat deze overal ter wereld wonen. Mensen willen nou eenmaal graag helpen.