Reizen is leuk, maar er kleeft altijd een groot nadeel aan: als relatief rijke toerist loop je een grote kans om beroofd te worden. Volgeladen met waardevolle spullen, in een totaal onbekende omgeving en vermoeid van die jetlag zijn we makkelijke slachtoffers voor zakkenrollers. Het is vervelend om steeds op je hoede te moeten zijn, en het is nog vervelender als je daadwerkelijk bestolen wordt. Je kan het natuurlijk nooit helemaal uitsluiten, maar hier zijn 10 tips om de kans op beroving kleiner te maken!

1. Zorg van tevoren dat je een goede reisverzekering hebt

14535849363_3e5bb75b2d_k - Copy

Aan een goede reisverzekering kan je ontzettend veel hebben terwijl dit vaak niet eens heel duur is. Zorg ervoor dat deze diefstal van de meest waardevolle spullen die je meeneemt, zoals je laptop en spiegelreflexcamera, dekt. Belangrijk bij een reisverzekering is dat je aangifte doet wanneer je beroofd bent. Als je dit niet doet is er geen bewijs en krijg je je spullen niet vergoed!

2. Scan belangrijke documenten in

3458184491_0be14cb5ff_b

Als je beroofd wordt is dat vervelend, maar het allerlastigst is als dan ook je belangrijke documenten kwijt bent, zoals je paspoort of bevestiging van het boeken van je hotel of vliegtickets. Scan deze voordat je vertrekt daarom altijd in. Op deze manier kunnen autoriteiten gemakkelijker je identiteit of boeking achterhalen.

3. Laat je fancy spullen thuis – probeer er zoveel mogelijk niet als een toerist uit te zien

5655640446_5785aacdca_b

Als zakkenrollers de keuze hebben zullen ze natuurlijk gaan voor een slachtoffer waarbij wat te halen valt. Probeer er daarom niet uit te zien alsof je veel mee hebt: draag geen dikke spiegelreflexcamera om je nek waar de superdure extra lenzen uit puilen. Probeer er daarentegen zo simpel mogelijk uit te zien, alsof je gewoon een bewoner van de stad bent. Loop ook nooit te showen met je telefoon of je portemonnee op straat, laat deze gewoon in je tas zitten tot je ze echt nodig hebt. Maak bovendien niet de fout om te friemelen aan de zakken waar je waardevolle portemonnee of mobiel in zitten: zakkenrollers herkennen dit!

4. Draag een buidel

Jack_Wolfskin_money_belt_-_brown

Een buidel of money belt is een klein tasje die je onder je kleding kan dragen en waar je waardevolle spullen, zoals je paspoort, geld en pasjes, in kan bewaren. Deze zijn voor een paar euro bij de meeste reiswinkels wel te krijgen. Ze zijn speciaal gemaakt om de kans op diefstal te verkleinen, dus gebruik die buidel!

5. Neem een veilig slot mee

6958578902_1eb34c6011_k

Slotjes zijn altijd handig op reis. In sommige hostels heb je deze nodig om je kluisje dicht te kunnen maken. Daarnaast kan je ze gebruiken om andere dingen, zoals je tas, dicht te maken. Gebruik wel veilige, gekeurde slotjes: de 1-euro-slotjes zijn vaak gemakkelijk te kraken.

6. Als je in een hotel slaapt: laat waardevolle spullen, zoals je laptop, in de kluis

2664655785_4a35a7881d_b

In de meeste hotels is een kluis te vinden met een draai- of cijferslot. Dit is een veilige plek om dingen op te bergen wanneer je de deur uit gaat. Van de dingen die je niet bij je draagt kan je immers ook niet bestolen worden!

7. Als je in een hosteldorm slaapt: laat spullen ’s nachts in een kluisje (zoals paspoort en geld) of onder je kussen (zoals je telefoon)

3293170076_3c477c67e4_b

In hostels zijn ook vaak kluisjes, welke je met een eigen slot dicht kan maken. Zorg dus dat je een veilig slot bij je hebt op reis, zodat je ’s nachts je spullen in een kluisje op kan bergen. Vooral spullen die je ’s nachts niet nodig hebt, zoals je paspoort of geld, kan je beter hier laten dan in je tas. Waardevolle spullen die je ’s nachts wellicht wel nodig hebt, zoals je mobiele telefoon, kan je onder je kussen of in je slaapzak leggen zodat je ze bij je hebt.

8. Beveilig je tas

3286240158_db1e8f9b99_b

Dit kan je doen door de ritsen van je tas vast te maken met een slotje, of desnoods een paperclip. Daarnaast is het beter om als je op een terrasje zit een hendel van je tas om je arm of been te wikkelen. Stop verder sowieso nooit waardevolle spullen in vakjes waar zakkenrollers makkelijk bij kunnen, zoals het voorvakje, maar doe ze in aparte vakjes binnenin de tas. Zo is het nog steeds niet onmogelijk, maar wel moeilijker om spullen van jou te stelen.

9. Vermijd commotie

15362787998_5ade467430_k

Probeer elke vorm van commotie te vermijden op plekken die bekend staan om de hoeveelheid zakkenrollers. Hiermee bedoel ik shows op straat, kinderen die je iets willen verkopen of iemand die de weg vraagt. Dit zijn namelijk vaak trucjes waarmee zakkenrollers je proberen af te leiden, hoe onschuldig het ook lijkt! Wees ook extra op je hoede op plekken waar veel mensen zijn, zoals bij straatfeesten of in de metro. Dit zijn geliefde jachtvelden voor dieven!

10. Laat niets onbeheerd achter

4027755808_724a2b3631_b - Copy

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar blijkt in de praktijk soms nog best lastig. Als je bijvoorbeeld je creditcard terugkrijgt na een betaling, of even je tas op de grond zet om er iets uit te halen, kan een zakkenroller zo toeslaan. Houd dus ter allen tijde goed voor ogen dat je je spullen niet moet loslaten en meteen moet opbergen.

Wil je meer travelhacks lezen? Bekijk dan onze blog, met bijvoorbeeld tips om zo licht mogelijk te reizen of fotografietips voor op reis.

Ben je op zoek naar een goede reisdeal? Wij speuren dagelijks het internet voor je af naar de beste reisdeals van het moment. Bekijk hier de beste vliegticket aanbiedingen en hier de goedkoopste pakketreizen van het internet.