Het vraagt wat oefening, maar licht reizen heeft zo zijn voordelen. Zo scheelt het je een hoop in- en uitpakken tijdens je reis, last van je schouders en gedoe op het vliegveld. Daarom zijn hier een aantal tips die je helpen zo weinig mogelijk bagage in te pakken.

1. Investeer in een lichte tas of koffer

travelhacks, tas inpakken, tips tas inpakken

De keuze van je tas of koffer is enorm bepalend voor het uiteindelijke gewicht van je bagage. Voor de citytripper zijn er speciale koffertjes op wieltjes, die nog net mee mogen als handbagage. Superhandig natuurlijk,want dat bespaart je een hoop extra kosten. Deze zijn voor een paar tientjes al te vinden. Voor de backpacker  zijn er tegenwoordig tassen van speciaal, ultralicht materiaal. Deze hebben vaak allerlei vakjes en uitklapbare onderdelen, waarmee je je tas tijdens je reis groter of kleiner kan maken. Het is heel erg aan te raden om te investeren in een goede, lichte koffer of tas!

2. Neem alleen mix-and-match kleren mee

travelhacks, tas inpakken, tips tas inpakken

Helaas kan je niet je hele garderobe meenemen op reis. Het is daarom handig om de complete setjes thuis te laten. Je weet van tevoren namelijk niet wat voor weer het precies gaat worden of wat je tijdens je vakantie precies gaat doen. Kies daarom voor kleren die je goed kan mixen – zorg dat je voor elk paar schoenen, elke broek en elk shirt andere kleren mee hebt die erbij passen.

3. Rol je kleren op

opgerolde kleren, travelhacks, tas inpakken

Het oprollen van je kleren zal je verrassend veel ruimte doen besparen. Stop daarnaast in schoenen en andere holle ruimtes je sokken of onderbroeken!

4. Leg alles uit

Inpakspullen, tas inpakken, tips tas inpakken

Als je alles uitstalt voordat je inpakt krijg je een goed overzicht van wat je allemaal mee wil nemen. Zo kan je gemakkelijk zien of er dingen missen, of dat je juist teveel hebt gepakt. Ook handig – maak een lijstje waarop je van tevoren bedenkt hoeveel stuks je van alles nodig hebt, en hou je hieraan. Zo kom je niet in de verleiding om overbodige spullen mee te nemen!

5. Bespaar op schoenen

travelhacks, tas inpakken, tips tas inpakken

Schoenen zijn een van de zwaarste en lastigste dingen om mee te nemen. Als het even kan, probeer dan om 1 paar ”all-purpose” schoenen mee te nemen. Als je zware schoenen nodig hebt, zoals bergschoenen, probeer deze dan aan te doen tijdens het reizen van a naar b. Je kan altijd een paar slippers meenemen voor wanneer je bent aangekomen op je bestemming!

6. Gebruik mini-shampoos

travelhacks, tas inpakken, tips tas inpakken

In het vakantieseizoen puilen de winkels uit van mini-shampoos, -douchegels, enzovoort- maak hier gebruik van! Vloeistoffen zijn namelijk een van de zwaarste dingen om mee te nemen. Bovendien mogen ze niet in je handbagage, mocht je geen bagage inchecken. Wees niet bang om te weinig me te nemen, badspullen zijn ongeveer overal ter wereld voor weinig te koop.

7. Overweeg wassen tijdens je vakantie

kleren wassen, travelhacks, kleren drogen

Het wassen van je kleren is misschien niet een van de eerste dingen waar je zin in hebt op vakantie, maar het kan echt enorm handig zijn. De meeste hotels, hostels en cruise ships hebben goedkope mogelijkheden om je kleren te wassen en te drogen. Mocht je deze niet vinden dan kan je ook nog gewoon een wasserette zoeken. In geval van nood kan je zelfs met de hand wassen. Vooral als je wat langer op vakantie gaat kan je hier veel voordeel van hebben.

8. Stuur je souvenirs op

souvenirs, travelhacks, souvenirs meenemen

Als je ook iemand bent die zich aan het einde van elke reis afvraagt waarom je koffer gekrompen is hou je vast van souvenirtjes. Iets wat je dan kan overwegen is om je souvenirs op te sturen in plaats van zelf mee te nemen. Dit is vaak goedkoper dan extra bagage moeten inchecken.

9. Gebruik plastic tasjes

travelhacks, tas inpakken, tips tas inpakken

Hoe je het ook probeert te voorkomen, al je spullen gaan op een gegeven moment sowieso door elkaar raken in je koffer. Het is daarom handig om alles in plastic tasjes te organiseren – een tasje voor sokken, eentje voor ondergoed, eentje voor opladers, enzovoort. Zo kan je gemakkelijk je spullen terugvinden. Neem ook altijd een paar extra tasjes mee voor je vuile was, voor souvenirtjes, enzovoort.

10. Gebruik speciale reishanddoeken

handdoeken

Wat ook veel ruimte inneemt zijn handdoeken. Bovendien duurt het lang voordat een handdoek droog is. Gelukkig is hier iets op gevonden. Je kan namelijk speciale reishanddoeken kopen. Deze zijn gemaakt van microvezel, wat ultralicht is en ook nog eens snel droogt.

Zin om op reis te gaan? Bij PaperFlies zetten we dagelijks de beste reisdeals van het internet in één overzicht. Zodat jij altijd de beste prijzen boekt.

Wil je meer handige tips voor op reis? Lees dan onze Travelhacks #2 met 10 apps voor op reis, of ga voor meer reisinspiratie naar de PaperFlies blog!