Iedereen die wel eens heeft gereisd weet hoe belangrijk het is om herinneringen te bewaren. Foto’s maken dit gemakkelijker – een foto doet je terugdenken aan de  precieze plek, het moment en de mensen van de foto. Bovendien is het gewoon leuk om foto’s te maken. Met de komst van mobieltjes kan iedereen tegenwoordig mooie foto’s maken van zijn vakantie, het enige wat je nodig hebt zijn de juiste tips. Daarom hier 10 handige tips voor de beginner!

1. Fotografeer in het “gouden uur”

golden hours

Dit zijn de uren vlak voor zonsondergang en vlak na zonsopgang. De zon staat dan namelijk laag en geeft een prachtige, gouden gloed. Ook heeft de lucht dan vaak mysterieuze, warme kleuren.

2. De regel van derden

derden

Een foto is het mooist wanneer datgene wat je fotografeert niet precies in het midden van je foto staat, maar op 1/3 of 2/3 van het beeld. Waar dit is kan je bepalen door 2 denkbeeldige horizontale en verticale lijnen door je foto te trekken. De beste plek voor het hoofdobject van je foto is dan waar die lijnen elkaar kruisen. Camera’s hebben vaak de optie om een raster te laten zien tijdens het fotograferen. Met behulp van zo’n raster kan je de beste plek voor het object precies bepalen. Als je nog niet van deze regel had gehoord klinkt het misschien als een vreemd trucje, maar probeer het verschil zelf maar eens uit!

3. Kijklijnen

kijklijnen

Als kijker volg je, zonder dat je het zelf doorhebt, automatisch de lijnen in een foto. Het is daarom een plus om lijnen in je foto te hebben, want de kijker wordt dan vanzelf door de foto geleidt. Deze lijnen kunnen wolken zijn, weggetjes, stoeptegels, rivieren, gebouwen en ga zo maar door. Convergerende lijnen, zoals die van een treinspoor, trekken onze aandacht naar de verte, terwijl diagonale lijnen een foto speelser maken.

4. Focus op het onderwerp, niet op materiaal

16319994574_479b61ab15_k

Vaak wordt gedacht dat je pas goede foto’s kan maken als je professioneel materiaal hebt. Tegenwoordig kan iedereen met een mobiele telefoon echter al prachtige foto’s maken. Op reis is goed materiaal soms zelfs een belemmering – lenzen nemen veel ruimte in en het kost veel tijd om ze te verwisselen. Bovendien kan duur, kwetsbaar materiaal in de weg zitten tijdens het reizen, omdat je steeds maar op je spullen moet letten. Focus daarom niet teveel op materiaal. Wat je wel nodig hebt is een goed onderwerp – een  interessant object met een mooie achtergrond. Focus je dus op het kiezen van goede plekken en objecten. Als je aan het reizen bent is dat meestal niet moeilijk!

5. Laat je camera soms thuis

5746071644_fb8524dbb0_b

Hoewel je mooie foto’s wil maken voor na je vakantie ga je waarschijnlijk ook op reis om zelf dingen te zien en te ervaren. Als je een camera bij je hebt raak je meestal helemaal gefocust op het maken van de mooiste foto, waardoor je niet meer bezig bent met je reis. Bovendien moet je met een camera op zak steeds oppassen dat deze niet gestolen wordt, valt of nat wordt. Het is zonde om je hele vakantie daaraan te besteden. Ga daarom soms bewust zonder camera op pad. Je kan altijd nog foto’s maken met je telefoon.

6. Bewerk je foto’s

9282268666_84a8de30bd_b

Er zijn veel programmaatjes om je foto’s te bewerken, van duur tot gratis, voor op de computer of op je telefoon, en zelfs voor in je browser. De kleinste bewerkingen kunnen je foto’s al ontzettend verbeteren. Over- of onderbelichting, te laag contrast, een vinger voor de lens, dat soort probleempjes kunnen gemakkelijk verholpen worden met de juiste software. Maak hier gebruik van!

7. Ga soms even alleen op pad

4193552388_dfa16c4a05_o

Voor de mensen met wie je op reis bent kan het vervelend zijn als ze steeds op je moeten wachten omdat jij mooie foto’s wil maken. Het is echter ook zonde om door te lopen als je net de kans hebt om die mooie ruïne bij de perfecte zonsondergang op de foto te zetten. Ga daarom soms alleen op pad, met het doel om foto’s te maken. Zo hoeven andere mensen zich niet aan je te storen, maar kom je wel met mooie foto’s thuis.

8. Maak back-ups van je foto’s

4473970725_61d92741c1_b

Je zal niet de eerste zijn wiens camera op reis wordt gestolen. Dit is op zich al vervelend, maar nog erger als daarmee ook je reisfoto’s verloren gaan. Maak om dat te voorkomen regelmatig back-ups van je foto’s – neem een harde schijf of memory stick mee, of sla de foto’s op in een cloud.

9. Zorg dat je goed weet hoe je camera werkt

9100222565_f040bb1bfa_k

Zelfs simpele camera’s, zoals die van je telefoon, hebben tegenwoordig uitgebreide functies. Zorg dat je goed weet wat deze functies doen en hoe ze werken. Het is zonde om dat nog uit te moeten zoeken op het moment dat je net iets moois in beeld hebt. Experimenteer daarom thuis alvast met je camera, zodat je hier op bestemming geen tijd meer aan hoeft te besteden.

10. Zorg dat je de bestemming kent

13313142395_787fc5d658_k

Je wil tijdens je reis evenmin nog uit moeten zoeken wat de interessante plekken of situaties van je bestemming zijn om foto’s van te maken. Doe je huiswerk dus van tevoren. Overigens betekent dat niet dat je je tijdens je reis helemaal moet houden aan je planning – sta ook open voor onverwachte dingen, laat je verrassen!

Wil je meer handige tips voor op reis? Lees dan hier onze Travelhacks 4 met tips om zo licht mogelijk te reizen, of lees de andere blogs van onze website!