Liften! De avontuurlijkste manier om een land te ontdekken. Maar ook wel een beetje spannend. Daarom hier 10 gouden lifttips voor je op een rijtje. Om jouw volgende lift trip veiliger, makkelijker en leuker te maken!

liften, lifttips, hitchhiking

1. Betrouwbaar?

Schat voordat je een lift accepteert in of de persoon betrouwbaar is, en ook of hij of zij betrouwbaar rijdt. Als je ook maar 1 moment twijfelt over de veiligheid, sla de lift dan direct af. Dat is de regel.

liften, lifttips, hitchhiking

2. Vraag mensen persoonlijk

Vraag mensen bij benzinestations. Dit voelt misschien eng in het begin, maar het werkt gewoon 10 keer beter dan langs de weg staan met je duim omhoog. Als mensen voorbij zoeven hebben ze namelijk maar een paar tellen nadenktijd. Als je ze gewoon vraagt terwijl ze aan het tanken zijn geef je even de tijd om in te schatten of ze je mee willen nemen. Het is namelijk ook best eng om zomaar iemand in je auto te laten.

travelhacks, reistips, liften

3. Stuur details door naar het thuisfront

Stuur zodra je in de auto zit details over die lift door naar vrienden of familie. Bijvoorbeeld waar je naartoe gaat of met wie je rijdt. Hoewel dit waarschijnlijk niet nodig is maakt het het liften net iets veiliger, en het geeft jou en de mensen thuis een fijner gevoel.

travelhacks, reistips, liften

4. Lift nooit alleen

Probeer altijd te liften met andere mensen. Ga nooit alleen. Maak aan de andere kant de groep ook niet te groot – liften met meer dan 3 mensen wordt al lastig, omdat auto’s vaak niet veel plek over hebben. De beste optie, uit eigen ervaring, is een combinatie van 1 jongen en 1 meisje. Lift trouwens ook nooit ’s nachts.

liften, lifttps, paperflies liften

5. Neem een plattegrond mee

Neem altijd een plattegrond met je mee. Of op papier, of op je smartphone, met Google Maps. Zo weet je altijd waar je bent en hoe je route verloopt. Ook kan je zelf zien waar de bestuurder jou het beste weer uit de auto te zetten en hoef je de die niet met deze taak lastig te vallen.

liften, lifttps, paperflies liften

6. Vermijd liftkuddes

Wanneer je op een plek bent beland waar meer mensen aan het liften zijn, probeer dan verspreid te gaan staan. Blijf niet te lang met andere lifters praten, hoewel dit misschien gezellig is. Liften is serious business. Ga bijvoorbeeld net in een andere bocht staan. Liften met meerdere mensen tegelijk werkt simpelweg niet.

liftkuddes, liften, lifttips

7. Hou je bagage dicht bij je

Stop je bagage nooit in de achterbak. Dan loop je namelijk het risico dat je het vergeet. Probeer het gewoon op je schoot te houden. Dubbelcheck ook altijd of je al je spullen mee hebt wanneer je de auto verlaat. Je zal niet de eerste zijn die iets belangrijks laat liggen, maar geen contactinformatie van de bestuurder heeft opgeschreven.

bagage, baggage, liften

8. Denk strategisch

Het kan aanlokkelijk zijn om een lift aan te nemen naar een plek die niet zo strategisch is. Voorbeeld: een auto gaat naar een klein dorpje. Hoewel dit dorpje op jouw route ligt, je een heel eind weg zal brengen en dus wel prima lijkt, is de kans dat je in dat dorpje een nieuwe lift zal vinden erg klein. Je kan deze lift dus beter afslaan en nog even wachten op een volgende lift, die je naar een grote stad of benzinestation kan brengen. In andere woorden: hou in je achterhoofd dat het eindpunt van een lift altijd je volgende beginpunt is. Kies handige plekken om uit te stappen.

lifttips, hitchhiking, liften paperflies

9. Geen kartonnen bordjes

De meeste mensen denken bij liften aan een kartonnen bordje met een eindbestemming erop. Dit is echter best wel af te raden. Het is namelijk veiliger om de bestuurder eerst te vragen wat zijn of haar eindbestemming is, en dan pas te vertellen wat de jouwe is. Zo weet je zeker dat iemand zijn bestemming niet domweg verzint om jou in de auto te krijgen.

liften, hitchhiking, autostop

10. Bereid je op alles voor

Neem altijd genoeg water, eten en wat je allemaal ook maar nodig hebt mee op je lifttrip. Pak ook kleren in voor alle mogelijke weersverwachtingen. Het kan namelijk gebeuren dat je ergens onverwacht uren moet staan. Dat is onderdeel van het geweldige avontuur dat liften heet! 🙂

voorbereiden liften, travelhacks, reistips

Heb je met deze tips zin in gekregen in een liftavontuur? Op de website van PaperFlies staan elke dag goedkope vliegticketdeals naar geweldige bestemmingen.

Lees ook onze vorige Travelhacks, met 10 handige gratis apps voor op reis!